[Språk, tro och religion - www.existentiell-tro.net]

List av oregonpine.

www.existentiell-tro.net

Domännamn och ekonomi.

Ett tvåårigt driftsbidrag hösten 2001 från Religionsvetenskapliga sällskapet i Stockholm möjliggjorde eget domännamn och plats på webbhotell för webbplatsen Språk, tro och religion.

 

Webbplatsen Språk, tro och religion gjorde entré i cyberrymden i april 1998. Fram till oktober 2001 låg den på det gratis hemsidesutrymme som då ingick i mitt internetabbonemang på Tele2. Det innebar en lång adress där det också ingickt ett tildetecken ( ~ ). Det kan beskrivas som ett upp och nedvänt liggande s som är svårt att hitta på tangentbordet. 
       
När man gör reklam för en webbplats och på olika sätt kommunicerar i text är ovanstående typ av privat webbadress en klar nackdel. Det fanns därför i flera år ett önskemål från min sida om en egen domänadress för webbplatsen (typ www.volvo.se ) Det fanns dock ekonomiska problem. (1) En domännamns­registrering kostar och det finns en årlig avgift för att hålla adressen aktiv. (2) Man kan inte i sin helhet koppla ett domännamn till den typ av hemsida som är knuten till ett privat Internet­abonnemang. Man måste då placera webbplatsen på ett webbhotell. Och det kostar. I slutet på 90-talet låg kostnaden på 5-6000 om året. I början av 2000-talet kunde man hitta välfungerande webbhotell för en kostnad på 1-2000 om året. 

Trots att kostnaderna för webbhotellsplats sjönk rejält kändes det inte möjligt att ytterligare belasta min brevbärarekonomi med denna extra utgift. Ett driftsbidrag hösten 2001 för två år av Religionsvetenskapliga sällskapet i Stockholm gjorde det möjligt att förverkliga önskan om en egen domänadress för webbplatsen Språk, tro och religion. Detta driftsbidrag fanns kvar till och med 2007 då jag inte förnyade min ansökan. Idag är det en ideell utgift i min pensionärsekonomi. Utöver den konkreta uppmuntran detta driftsbidrag innebar kändes det som ett rejält lyft för webbplatsen att flytta till en egen domänadress. 
      När domännamnet bestämdes var det fortfarande hårda restriktioner för svenska .se-domäner. Därför blev det en .net-domän. Och om jag hade valt domänadress idag så skulle jag tagit bort bindestrecket.

 

 

[bakgrundsbild]

List av oregonpine.

[bakgrund][personalia][föredrag][prolog][senaste nytt] [studiecirklar]

Språk, tro och religion - förstasidan

List av oregonpine.

Till sidans början!