Artiklar/texter av Carl Gustaf Olofsson 
Dikter 


Länk till webbplatsens förstasida

Bakgrund till dikten 
Interstellärt bakgrundsljud

 

"Interstellärt bakgrundsljud" har en speciell historia. Den skrevs våren 1981. Den fanns med i ett knippe på runt tjugo dikter som kunde köpas styckvis i mitt stånd "Bröd och poesi" på Söderfestivalen i Stockholm i maj 1981. 1984 fanns den med i dikthäfte "Tio dikter" som såldes på Söderfestivalen 1984. Den publicerades sedan i den kristna kulturtidskriften Vår Lösen nr 5/6 1984. Dessförinnan hade den också publicerats i Banbulletinen, en lokal, stencilerad facklig tidning för de som jobbade på postterminalen Sth Ban. 

Dikten blev överraskande en 'språklig bro' till mina frikyrkoföräldrar och den frikyrkovärld som jag kommer ifrån. Mor (se Personalia) frågade mig om hon fick läsa den i gudstjänst. Självklart! Med mitt uppbrott och mitt komplicerade förhållande till trosarvet blev jag väldigt glad och varm om hjärtat inför mors försynta fråga. Hon var beredd på att jag skulle säga 'nej'. När det sommaren 1985 stod klart att mors dagar var räknade på grund av en svår cancer så ville hon att jag skulle läsa den dikten på minnesstunden. Så blev det.

Far - ålfiskare, snickare och predikant (se Personalia) - dog i början av december 2004. I de önskningar inför begravningen som han formulerat 'i god tid' fanns en önskan att vi fyra syskon skulle framträda med varsin uppgift som en del i begravningsgudstjänsten. Fars önskan var att jag skulle läsa "Interstellärt bakgrundsljud". Begravningsgudstjänsten var i det missionshus, Betania, där jag var född i lägenheten ovanpå - och där jag levt mitt liv som ung kristen innan tron krackelerade i de tidiga tonåren. Det kändes väldigt gott.

Under några år i början på milleniet utvecklades "Interstellärt bakgrundsljud" nästan till en liturgisk text. Den lästes gissningsvis vid fem tillfällen i Johanneskyrkan i samband med "Till Dig-mässan" och en gång i gudstjänst i Hedvig Eleonora kyrka. Båda kyrkorna finns i Stockholms innerstad. Dikten lästes också vid några korta andakter. 

Dikten fanns också med i ett gensvar på Svenska Dagbladets webbforum utifrån en en intervju i augusti 2001 med prästen och livsåskådningsforskaren Kjell Kallenberg på Idagsidan. Inlägget hade rubriken: "Känslan av tacksamhet och religiöst språk".  

Martin Dyfverman, en av redaktörerna för Samtal pågår i Sveriges radio P1, valde att lägga in min högläsning av dikten som avslutning av vårt samtal den 27 februari 2006 (repris den 2 och 4 mars). Denna avslutning uppskattades av ett antal lyssnare, där några också önskade att få tillgång till dikten. Det blev den mera omedelbara anledningen till att den webbpublicerades här i början på mars 2006. 

Interstellärt bakgrundsljud  

 

 

Carl Gustaf Olofsson är pensionerad brevbärare, författare och redaktör för webbplatsen Språk, tro och religion. Han har skrivit boken Existentiell livssyn - kristen tro? som i sin helhet är publicerad på Internet. (Personalia). 

 

 

[bakgrundsbild]


Dikter 
Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter
Artiklar/texter av Carl Gustaf Olofsson
Språk, tro och religion - webbplatsens förstasidan
Existentiell livssyn - kristen tro? - bok/titelsida


Webbredaktör Carl Gustaf Olofsson
Epost: stor2@existentiell-tro.net

Till sidans början!