Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter  
Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin


Länk till webbplatsens förstasidaKolumn - Falu Kuriren m.fl.

Kolumnen fanns att läsa i Dalarnas tidningar den 11 april 2005. Den publiceras här med tillstånd av såväl författare som Dalarnas tidningar. (Webbpublicering 27.2.2006). 

 

 

Om djävulen

Inga-Lill Örnerfors Modin

 

 

Jag är kristen och tror inte på djävulen eller andra onda makter. Det finns tillräckligt mycket stoff inom oss var och en för att hitta orsakerna till det mesta. Jag tror heller inte att det är så bra att ha någon utanför sig själv att skylla på (med eller utan svans). Bättre att skåda in i sig själv och sitt eget mörker. Erkänna: Det var jag. Det var jag som var arg, avundsjuk eller bara fruktansvärt rädd.
      Det finns så mycket inom oss som blivit förbjudet. Som avvisats och inte varit önskvärt, varken under vår uppväxt eller i vuxenlivet. Ändå lever det sitt liv där nere i det fördolda och påverkar. Och så tror vi att vi kommit så långt som civilisation. Men de flesta av oss styrs omedvetet av det där förbjudna. Somliga kallar det visst för vår skugga.

Vi kan inte avsäga oss vår skugga eller genom bön eller andra metoder bli av med den. Lika bra att acceptera den som en väsentlig del av oss själva. Vågar vi bekanta oss med den kan den bli en viktig tillgång för oss.

Helig och hel har samma ordstam. Vi tänker oss ofta helig som något upphöjt, rent och liksom änglalikt. Långt borta från våra mörka skrymslen och vrår. Men tänk om helig är detsamma som att vara hel. Hel kan jag bara bli om jag bekantar mig med alla mina sidor, även skuggsidan. Så att jag känner hela mig. Vad som styr mig, vad jag vill och behöver. Innerst inne. Bara om jag verkligen vet det kan jag ta medveten makt över mina handlingar. En sådan självkännedom gör en människa trygg. Då behövs inga yttre demoner eller andemakter att skylla på när det blir fel eller hemskt.

Men ju otryggare vi är desto större tendens har vi att förlägga det onda utanför oss själva. Och ju räddare vi blir desto fler grymma och obegripliga handlingar begår vi. Därför att vi styrs av vår fruktan. Medvetet eller omedvetet. Och omvänt: ju tryggare vi är desto större vilja till förståelse och ömsesidig respekt. Och desto mindre benägenhet att fördöma och demonisera, det vill säga se tillvaron som svart eller vit, ond eller god. Istället kan vi se och ta in hela livet i sin motsägelsefulla rikedom.
      Ett är säkert: att måla tillvaron svart eller vit och förkunna Gud eller djävul, himmel eller helvete gör definitivt inte människor trygga.

 

 

Inga-Lill Örnerfors Modin är poet och präst i Svenska Kyrkan. Hon tjänstgör i Hedemora församling i Västerås stift. 

 

Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin


Biskop John S. Spong
Existentiell livssyn - kristen tro?
Artiklar publicerade på Språk, tro och religion
Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter
(extern)
Språk, tro och religion - webbplatsens förstasida (extern)


[bakgrundsbild]