Gustafs
videoblogg
Dagstidningsartiklar: [tidskriftsartiklar]
Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin. Kolumnerna är publicerade i Dalarnas tidningar under 2005 och 2006. Det finns vid början av 2007 sammanlagt 20 kolumner webbpublicerade på Språk, tro och religion. Inga-Lill Örnerfors Modin är poet och präst i Svenska kyrkan.
Egon Clausen: "En
konservativ reformator".
Per Molander: "När
Jesus och Gud blev ett - Rafflande
skildring av striden kring arianismen".
Maria
Södling: "Selma dök djupt i det
jordiska".
Sven Rånlund:
"Alternativt kyrkoår börjar med firmafest".
John
Swedenmark: "Kristendom och hermeneutik
smälter samman".
Fredrik Sveneaus: (del 1)
"Människa eller
produkt" och (del 2) "Embryot har
rätt till advokat".
Ronny Ambjörnsson: "Tusen år utan Djävulen".
Olav Hammer: "Så talar en guru".
Per-Arne Bodin: "Dialogen är gudomlig".
|
Jackie Jakubowski: "Myten om ett blodbad".
Henrik Lundberg:
"Svensk tro och
svenskt förnuft".
Replik i DN 13.12.1999.
Refuserad replik december 1999.
Replik i DN 21.12.1999.
Replik i DN 10.1.2000.
Replik i DN 27.1.2000.
Kjell Ove Nilsson: "Millenniet
är kyrkans chans".
Jackie Jakubowski: "Påven och
Führern".
Jackie Jakubowski: "Vem skrev Bibeln?"
Johan Nilsson: "Apornas
planet".
Johan Lundborg: "Moderna teologer
flirtar med tidsandan".
John Swedenmark: "Är religiösa trätor ett
missförstånd?
Peder Thalén: "Skulle Jesus ha trott på
uppståndelsen?".
Tidskriftsartiklar:
[dagstidningsartiklar]
Tomas Kazen: "Födelsen av en ny tro?". Recension av John Shelby Spong: En ny kristendom för en ny värld: Om den traditionella trons död och födelsen av en ny tro. Recensionen är publicerad i Tro & Liv nr 3-4/2006. Tro & Liv är Svenska Missionskyrkans och Svenska Baptistsamfundets teologiska tidskrift. (webbpublicering 24.3.2007)
Christer Hugo: "Det lutherska arvet
och en fortsatt reformation"
Bengt Holmberg: "Efter
Descartes?".
Carl
Gustaf Olofsson: "Vad innebär kristen
gudstro?".
Christer Hugo: "Här står jag!". Svensk Kyrkotidning nr 20/2003. Recension av John S. Spong Here I Stand - My struggle for a Christianity of Integrity, Love and Equality (HarperSanFrancisco, 2000). Biskop John Shelby Spong är en inom engelskt språkområde välkänd och hett omdebatterad anglikansk kyrkoledare och teolog. Han gick i pension år 2000 efter tjugofyra år som biskop i Newark, New Jersey (USA). Here I Stand är hans självbiografi. Christer Hugo är kyrkoherde i Dalarö, Stockholms stift. Recensionen är webbpublicerad på Språk, tro och religion med tillstånd av såväl artikelförfattare som SKT. Se också Blom nedan! (Webbpublicering 19.2.2004)
Marianne Blom: "Det gamla finns inte mer". Artikel i tidskriften Coniunctio nr 1/2004. Artikeln presenterar boken A New Christianity for a New World. Why Traditional Faith Is Dying & How a New Faith is Being Born (HarperSanFancisco (USA), 2001). Den är skriven av den sedan år 2000 pensionerade anglikanske biskopen John Shelby Spong. Se också Hugo ovan! (Webbpublicering på Språk, tro och religion den 15.2.2004)
Jacki Jakubowski: " Att bedöma en kyrka efter det sätt på vilket den talar om judar". Kulturskribenten och huvudredaktören för Judisk Krönika, Jacki Jakubowski, kommenterade 1999 den första versionen av Svenska kyrkans arbetsdokument Guds vägar - judendom och kristendom. Kommentaren är lika aktuell efter att kyrkomötet i september 2001 antagit dokumentet och gjort det till ett officiellt uttryck för Svenska kyrkan syn. Se också Tema: Kristen antijudiskhet. (Webbpublicering och länk 13.1.2004)
Carl Gustaf Olofsson: "Döden - meningen med livet?". Publicerad i Svensk Kyrkotidning nr 40/2003 (3 okt). "En existentiell syn förmår på ett genomreflekterat sätt synliggöra vad som från ett existentiell perspektiv är kristendomens livsnerv; tron att bejakandet av av den genuina kärlekens och omsorgens tillblivelse i våra och andras konkreta liv är nyckeln till en bärande grundupplevelse av mening och hemhörighet i tillvaron. Denna tro är inte exklusivt kristen. Den kan finnas såväl i andra religioner som i sekulära livshållningar. Den är kristen när den får stöd och näring från kristendomens berättelser och riter - och från en kristen gemenskap." (Kursiv - SKT:s ingress på förstasidan). Med utgångspunkt i Wilfrid Stinissens bok Jag dör inte, jag träder in i livet. En bok om döden och evigheten kritiseras den teologi och trostolkning som menar att förutsättningen för att kunna uppleva en bärande livsmening är att tro på det personliga livets fortsättning efter döden. (Webbpublicerad den 21 oktober 2003). Se också Olofssons artikel i Svensk Kyrkotidning nr 16/1998. (Artiklar/texter av Carl Gustaf Olofsson)
Magnus Ringgren: "Att
förakta poesin är att krympa världen".
Björn Skogar: "Bunden
och modig".
Mattias
Martinson: "Hedenius och teologerna som
fattade mod".
Mattias
Martinson: "Sann
människa".
|
Carl Gustaf Olofsson: "Hammar gör
rätt - tonar ned mirakel".
Carl
Gustaf Olofsson: "KG Hammars vision gör mig
glad och hoppfull".
Björn
Skogar: "Gudstro från katedern".
Björn Skogar: "Luthers regementstanke - en fråga om poesi och
politik".
Erica Appelros: "Religiös
ickerealism och referens till Gud".
Åke Skoog: "Undervisning i
förakt. Judar och judendom i kristen lärotradition".
Kenneth Nordgren: "Wittgenstein och religion"
Morton H.
Narrowe:
"Kristen teologi i toleransens anda".
Olle Källstigen: "En kristen
religionsteologi"
Olli Lagerspetz: "Strömlinjeformat om
Wittgenstein och tro".
Carl Gustaf Olofsson:
"Kristus är uppstånden!"
Carl Gustaf Olofsson:
"Har kristen tro en
framtid?"
Werner G. Jeanrond: "Kyrkans
budskap och samtidens krav".
Lars Westerberg: "Tidskriftskrönika
om Vår Lösen".
Carl Gustaf Olofsson:
"Kallad
att vara ett ljus i världen".
Uppsatser:
[dagstidningsartiklar]
Nytt! Christer Hugo: "Människan - Guds mötesplats. En studie av kristologins förankring i det jordiska.". D-uppsats framlagd vid Estetisk-Filosofiska Fakulteten vid Karlstads universitet den 9 oktober 2006. Handledare och examinator: Cristina Greenholm. Uppsatsen webbpubliceras här med författarens tillstånd. (Webbpublicering 8.2.2007).
Originalpublicering:
[dagstidningsartiklar]
Stefan Eriksson: "Religionsfilosofer om teodicéproblemet - en kritisk översikt" (review article 1994). Denna långa akademiska artikel är en gedigen genomgång av den religionsfilosofiska diskussionen av teodicéproblematiken med 1994 som horisont. Den är originalpublicerad på Språk, tro och religion hösten 2001.
Carl Gustaf Olofsson: "Biskop Arborelius och pingstpastor Sten-Gunnar Hedin osynliggör kristen tro!". Insänt till Brännpunkt på Svenska Dagbladet den 28 januari i inledningen av den stora trosdebatten vintern 2003. Den refuserades dock. Den publicerades då på SvD:s debattforum på Internet på den debattdel som öppnats i anslutning till Arborelius och Hedins artikel "Jesus mer än en myt". Det blev i två delar eftersom inläggen då var begränsade till 4000 tecken (repliker till 2000 tecken). Senare har den godkända längden dessutom halverats. Inlägget är en modifierad och något längre variant av ovanstående debattartikel till Kyrkans Tidning. (Länk 29.1.2003)
Carl Gustaf Olofsson: "Jodå, jag anser också att kristen tro handlar om sant och falsk". Replik till "silver" den 4 februari på Svenska Dagbladets webbforum. (Länk 5.2.2003)
Carl Gustaf Olofsson: "Livets väg och kyrkans uppdrag". Ett inlägg i Hammardebatten i Svenska Dagbladet som refuserades. Det skickades in till SvD den 2 mars 2003. Det webbpublicerades här den 21 mars.
Carl Gustaf Olofsson: "Störst av allt är kärleken! - Eller?". Debattinlägg som refuserats av Kyrkans Tidning, Opinion. "Olofsson lyfter avslutningsvis fram tre tolkningsnycklar som skulle kunna öppna för spännande och kreativa teologiska diskussioner i spänningen mellan tradionalism, förnyelse och de radikala utmaningarna från sådana som biskop Spong och mycket av den moderna bibelforskningen." (webbpublicering 3.11.2005)
|