Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter  
Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin


Länk till webbplatsens förstasidaKolumn - Falu Kuriren m.fl.

Kolumnen fanns att läsa i  Dalarnas tidningar den 1 augusti 2005. Den publiceras här med tillstånd av såväl författare som Dalarnas tidningar. (Webbpublicering 18.2.2006). 

 

 

Märklig skala

Inga-Lill Örnerfors Modin

 

 

Jag är kristen och jag möter ibland en märklig föreställning om kristen tro som dyker upp hos människor. Det är att man skulle kunna vara mer eller mindre kristen. Som på någon slags skala. Där den verkligt optimala kristna personen är den som tror på bibelns ord bokstavligt, såsom Guds ord och evig sanning. Medan de kristna som inte delar denna bibelsyn på något sätt skulle ha en svagare, blekare och inte lika hängiven tro. Och som att det skulle vara en större bedrift att tro på bibelns ord bokstavligt. Medan det skulle vara att förenkla livet för sig om man låter bibelordet möta vår nuvarande verklighet, världsuppfattning och människosyn. Att det liksom skulle vara att fuska i sitt kristna liv att förhålla sig fri och kritisk till bibelns texter.
      Jag tycker precis tvärtom. Det krävs mer av mig som kristen om jag tillåter brottningen mellan bibelns föreställningsvärld och min egen eller vår nutid. Och det är en större utmaning att inte förklara allt som sker genom att hänvisa till bibeln. Och det är mycket svårare att möta verkligheten utan att alltid tänka i kategorierna ont eller gott, Gud eller djävul, himmel eller helvete. Att låta tillvaron vara motsägelsefull och inte alltid glasklart besvarad genom bibelord är för mig ett svårare och modigare förhållningssätt till livet. Och sannare.
     Det är inte att fly undan vare sig det kristna budskapet eller livet. Det bör heller inte hamna långt ned på någon märklig skala för måttet på kristen tro. Några sådana skalor tror jag överhuvudtaget inte finns.

Varje individ är unik och har genom det sin unika uppfattning och erfarenhet av livet och av det gudomliga. Det är inget som kan mätas eller vägas. Och vad är egentligen svårt eller enkelt? Att använda bibeln som en uppslagsbok i levnadskonst och där söka alla svaren, är det ett svårt eller förenklat sätt att leva? Vi kan tänka olika där.

Istället för att döma ut varandra som inte tillräckligt kristna tror jag det blir mer meningsfullt att tala om vad vi behöver och inte. Det kan vara så att några av oss behöver ha en kristen tro som grundar sig på bibelns bokstav. Medan andra människor inte har det behovet, men är lika varmt troende för det. Tänker vi så blir det ena förhållningssättet inte mera rätt än det andra. Men båda synsätten måste få finnas sida vid sida därför att våra behov ser så olika ut.

 

 

Inga-Lill Örnerfors Modin är poet och präst i Svenska Kyrkan. Hon tjänstgör i Hedemora församling i Västerås stift. 

 

 

Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin


Biskop John S. Spong
Existentiell livssyn - kristen tro?
Artiklar publicerade på Språk, tro och religion
Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter
(extern)
Språk, tro och religion - webbplatsens förstasida (extern)


[bakgrundsbild]