Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter  
Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin


Länk till webbplatsens förstasidaKolumn - Falu Kuriren m.fl.

Kolumnen fanns att läsa i Dalarnas tidningar den 10 september 2007. Den publiceras här med tillstånd av såväl författare som Dalarnas tidningar. (Webbpublicering 15.1.2008). 

 

 

 

Vår tillgängliga otillgänglighet

Inga-Lill Örnerfors Modin

 

Aldrig har vi väl varit så högeffektiva, så uppkopplade, påkopplade och ständigt tillgängliga som i vår tid. En människa kan nås varsomhelst och närsomhelst för de mest obetydliga ärenden man kan tänka sig. Hastigheten är enorm, intrycken forsar in genom våra sinnen, ständigt. Men även om vi har en hög tillgänglighet är det som om de flesta kontakter blir snabba och ytliga. Jag skulle faktiskt vilja tala om en tillgänglig otillgänglighet. De verkliga mötena uteblir där jag känner att jag finns till, är unik men ändå i förbindelse med den andra människan. "Vi kommer bort i vårt eget vimmel, livet hinner inte landa intill oss" skrev jag i en dikt en gång.
      Det är som om vi vill vara så effektiva och snabba som möjligt på kortast möjliga tid. Varför kan man undra? Vi ska ju alla till sist dö på slutet. Varför måste vi hinna så mycket dessförinnan? Är det för att hinna med att leva? Men kan man leva mer om man gör mycket? Är inte själva levandet konstant oavsett vilken drönartillvaro eller inte som vi framlever?
      Kanske beror det på hur vi definierar vad det är att leva. Att verkligen leva och känna det i hela sin varelse.

När jag sitter i ljusgläntan och hör det fräppande ljudet av trollsländans vingslag i den sena solsommaren, då känner jag att jag lever. Jag tycker att jag befinner mig så nära livet och allt väsentligt som jag kan komma. Jag önskar mig i detta ögonblick ingenting mer. Allt känns fulländat och jag är lycklig över att få finnas till i samma liv som den urtidsgamla trollsländan som funnits med så ofantligt mycket längre än oss människor.
       Men för en annan människa handlar det istället om fart och fläkt och att få vara med där det verkligen händer något. Känslan av att befinna sig mitt i livet är förknippad med många möten, människor, uppdrag och sysslor.

När jag försöker berätta för barnen om tystnad, vila och lugn för att känna att man lever tycker de tvärtom att jag beskriver ett tillstånd som mest liknar döden. De vill istället ha intryck, ljud och händelser för att känna att de lever. De talar i rasande tempo om dataspel och jag har inte en chans att hinna med eller begripa. Än mindre inse själva vitsen med dataspel överhuvudtaget.
      Och tillvaron är som vanligt subjektiv. Ingen kan göra anspråk på att veta mer än någon annan när det gäller konsten att leva. Där måste vi vara våra egna stigfinnare. Och jag är inte helt övertygad om att det bara handlar om att jag själv har blivit långsammare med åren. Det handlar också om ett tidsfenomen.

Men jag är nyfiken på framtiden. Vad kommer att värderas högt då? Tystnad eller ljud? Långsamhet eller snabbhet? Många och mycket eller lite och få?

 

 

Inga-Lill Örnerfors Modin är poet och präst i Svenska Kyrkan. Hon tjänstgör i Hedemora församling i Västerås stift. 

 

Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin


Biskop John S. Spong
Existentiell livssyn - kristen tro?
Artiklar publicerade på Språk, tro och religion
Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter
 
Språk, tro och religion - webbplatsens förstasida  


[bakgrundsbild]