Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter  
Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin


Länk till webbplatsens förstasidaKolumn - Falu Kuriren m.fl.

Kolumnen fanns att läsa i Dalarnas tidningar den 15 oktober 2007. Den publiceras här med tillstånd av såväl författare som Dalarnas tidningar. (Webbpublicering 15.1.2008). 

 

 

 

Obalans i tillvaron ger ohälsa

Inga-Lill Örnerfors Modin

 

Jag tror att en person som har en familj/partner ibland njuter av att få komma hem till ett tomt hus där hon får en stunds utrymme för egna tankar och projekt. Men om hon alltid lever ensam kommer hon förmodligen att söka upp vänner och bekanta i mycket högre utsträckning.
      Många av oss älskar att vistas utomhus i skog och mark. Men det är bara när vi vet att vi har ett varmt och ombonat hem med dusch och en mjuk säng som vi verkligen kan njuta av en lång utomhussemester under enkla former. Tanken på att med stelfrusna fingrar ständigt tillreda kvällsmat utomhus känns inte alls lika angenäm.
    
Och det är bara när jag vet att jag har ett arbete att gå till eller någon annan uppgift som jag verkligen uppskattar min ledighet. Står jag utanför all form av sysselsättning blir den så kallade "ledigheten" i värsta fall bara ett tomrum och kan lätt leda till känslor av utanförskap.

Vi är både individer med alldeles egna behov och uttryck och samtidigt gemenskapsvarelser som behöver få ingå i ett större sammanhang. Gemenskap och sammanhang måste få balanseras av ostördhet och egen tid. Och efter en lång arbetsdag inomhus vid skrivbord och dator behöver en människa få tid utomhus i naturen för att påminnas om att hon även är en del av den. Hon är beroende av luft och jord, solljus och vatten och delar samma villkor som allt liv. Människan är både är en del av naturen och civilisationen. Hon är både ock.
      Vi är också varelser som både behöver vila och aktivitet. Men som det är idag har nattens vila och tid att bara vara, bearbeta och smälta dagens intryck fått backa för dagens aktiviteter och göranden. Folk sover helt enkelt för lite.

De nödvändiga växlingarna behöver vi genom livet. Gång på gång och fram och åter. För att må bra och känna oss bekräftade som hela människor. Det borde vara en självklarhet. Ändå finns inte alltid denna nödvändiga rörelse eller växling för alla. Många är ställda utanför gemensam sysselsättning och system av olika skäl. Andra har en orimlig arbetsbörda på sin arbetsplats och har varken tid eller ork efter arbetsdagens slut att ta itu med någon egen fritidssyssla som annars kanske skulle bygga upp och stärka den egna identiteten. Somliga lever under förhållanden där de aldrig efterfrågas medan andra aldrig har en stund över för sig själva.

Denna obalans både för individ och kollektiv är mycket olycklig. Ingen kommer egentligen till sin rätt. Ibland kan jag tycka att vi har en alltför grund syn på vad en människa verkligen är som gör att vi förminskas. En människa är så mycket mer än vi anar och hon rymmer alltid detta både ock. Hon är aldrig ett antingen eller.
    
Dessutom undrar jag om denna brist på balans är särskilt samhällsekonomisk om vi nu verkligen vill se människor som resurser. Oavsett det så bidrar vår obalanserade tillvaro till mycket ohälsa. Och finns samhället till för människan eller är det kanske tvärtom? Och hur blev det så här?

 

 

Inga-Lill Örnerfors Modin är poet och präst i Svenska Kyrkan. Hon tjänstgör i Hedemora församling i Västerås stift. 

 

Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin


Biskop John S. Spong
Existentiell livssyn - kristen tro?
Artiklar publicerade på Språk, tro och religion
Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter
 
Språk, tro och religion - webbplatsens förstasida  


[bakgrundsbild]