Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter  
Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin


Länk till webbplatsens förstasidaKolumn - Falu Kuriren m.fl.

Kolumnen fanns att läsa i Dalarnas tidningar den 12 november 2007. Den publiceras här med tillstånd av såväl författare som Dalarnas tidningar. (Webbpublicering 15.1.2008). 

 

 

 

Mekaniserad människosyn

Inga-Lill Örnerfors Modin

 

Alla vill förmodligen ha ett bra samhälle och ett arbetsliv där ett gott arbete blir utfört och där människor kommer till sin rätt. Frågan är bara vägen dit. Beroende på vilken människosyn vi styrs av kommer vägarna att se olika ut.
      Ibland kan jag tycka att vi fortfarande är styrda av en ganska mekaniserad syn på människan som blivit kvar från det gamla industrisamhället. Det är som om vi kunde skruvas upp likt de gammaldags leksakerna som hade en skruv i ryggen. Förväntas ökad produktion eller prestation är det liksom bara att dra upp fjädern i ryggen på oss så blir mer och snabbare arbete utfört.

Man kan också tänka sig att människan är något mer än bara en kugge i det stora maskineriet. Att hon också har ett själsliv och utgör en andlig varelse. Att hon har ett inre och att hon behöver få känna lust, mening och sammanhang för att kunna fungera optimalt. Förmodligen är det också vad våra kroppar och själar försöker påminna oss om när vi ibland blir sjuka eller försvagade i någon form. Det är som om hela vår varelse vill tala om för oss att något är i obalans. I det perspektivet känns det ganska cyniskt att vi fått så kallade experter som talar om för oss att vi alls inte är sjuka utan visst kan pallra oss till jobbet. Skulle någon annan än vi själva bättre kunna veta hur vi mår? Och skulle vi då inte verkligen få ta på allvar vad det är för viktiga förändringar vi skulle behöva för att må bra igen i vårt liv? Signalerna vill förmodligen säga oss något viktigt både om samhället och om vår egen livssituation.

Det finns mycket vi kan göra för att forma och utveckla ett bra samhälle. Men jag tror att det är viktigt att man funderar över vilken människosyn som ligger till grund för hela samhällsbygget.
      När jag tar del av många goda råd om hur vi ska hantera ohälsa och stress i vårt liv slås jag av något ganska anmärkningsvärt. Någonstans möts och förenas nämligen råden från psykologhåll med den gamla andliga traditionen som mystikerna talat om i långliga tider och inom alla religioner. Råden handlar om att minska på intrycken och kraven som strömmar till oss utifrån för att få mer ostörd egen tid och lyssna inåt och äntligen få kontakt med sitt eget inre. Där finns nämligen de viktiga svaren på hur vi egentligen har det och vad vi verkligen innerst inne är.

 

 

Inga-Lill Örnerfors Modin är poet och präst i Svenska Kyrkan. Hon tjänstgör i Hedemora församling i Västerås stift. 

 

Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin


Biskop John S. Spong
Existentiell livssyn - kristen tro?
Artiklar publicerade på Språk, tro och religion
Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter
 
Språk, tro och religion - webbplatsens förstasida  


[bakgrundsbild]