Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter  
Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin


Länk till webbplatsens förstasidaKolumn - Falu Kuriren m.fl.

Kolumnen fanns att läsa i Dalarnas tidningar den 10 december 2007. Den publiceras här med tillstånd av såväl författare som Dalarnas tidningar. (Webbpublicering 15.1.2008). 

 

 

 

Julbudskap på villovägar

Inga-Lill Örnerfors Modin

 

Så har julhetsen satt igång igen. Att vi aldrig lär oss. Med tomma blickar rotar vi bland butikernas hyllor och korgar fyllda med glitter, prylar och krimskrams på jakt efter den optimala julstämningen. Julpaketen inhandlas efter plånbokens storlek och det blir tydligare än någonsin vem av oss som är rik och fattig. Hur blev det så här? Och varför vägrar vi inte bara? Hoppar av och firar en högtid i all enkelhet med bara något paket till de små och så får resten vara. För vem av oss vuxna behöver det vi får? Julen har hamnat snett och på avvägar långt ifrån det lilla fattiga barnet i krubbans kyla och mörker. Änglarna över stallet sjöng om fred på jorden. Var har julens budskap tagit vägen? Behöver vi bädda in oss i lyx, prylar och dyra julbord för att slippa nås av det ganska uppfordrande budskapet. Fred på jorden, en sådan uppmaning förpliktigar. Vi är alla inblandade. Inte minst alla vi som befinner oss bakom julpapper och teveapparater, långt bort ifrån krig och nöd.

Eller kanske det är lite synd om oss också på ett sätt. Vi har det nog inte så bra ändå trots all ekonomisk trygghet. Det är något vi saknar. Att det vi gör ska kännas betydelsefullt. Kanske är det den egna upplevelsen av invärtes tomhet som gör att vi konsumerar allt mer hysteriskt. Som att hålet i bröstet kan fyllas med mat eller prylar. 
       Jag tror att vår inre tomhet och brist på mening hänger ihop med vår brist på fördelning och solidaritet. Eftersom mänskligheten hänger ihop på djupet vare sig vi vill kännas vid det eller inte. Det är som om vårt välstånd har gröpt ur oss inifrån och vi märker av det som en saknad, ett diffust illamående.

Men situationen är ju inte hopplös. Det vet vi förmodligen också. Vi är bara så ängsliga att mista vår bekvämlighet. Någonstans vet vi att det går att fördela om makt, inflytande och resurser. Det går, om vi vill och vågar.
     Nog skulle livet kännas gott om vi visste att hela jordens befolkning levde i fred och hade tillgång till mat, sjukvård och utbildning. Nog skulle den vetskapen definitivt påverka julstämningen för oss därhemma. Vi skulle med gott samvete njuta av livet och varandra om vi visste att vi avstått från något som räddat livet på andra. Vi skulle med stolthet och glädje kalla oss medmänniskor i ordets rätta betydelse.

 

 

Inga-Lill Örnerfors Modin är poet och präst i Svenska Kyrkan. Hon tjänstgör i Hedemora församling i Västerås stift. 

 

Kolumner av Inga-Lill Örnerfors Modin


Biskop John S. Spong
Existentiell livssyn - kristen tro?
Artiklar publicerade på Språk, tro och religion
Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter
 
Språk, tro och religion - webbplatsens förstasida  


[bakgrundsbild]