Språk, tro och religion - www.existentiell-tro.net 
Gustafs videoblogg 

 

List av oregonpine.

Senaste nytt.

[Arkiv 1: Senaste nytt - maj till och med november 1998]
[Arkiv 2: Senaste nytt - december 1998 till och med maj 1999]

25.3.2023.
Det är bara att konstateraa att denna infosida missköts grovt. 
Aktuellt just nu är en bokcirkel kring boken "Existentiell livssyn - kristen tro?" på Zoom under fyra torsdagar med början den 13 mars. Ingen avgift, öppen för alla intresserade. Anmälan och mer info!
     Webbredaktören var  introduktör och samtalspartner för arrangemanget "Konsten att leva väl" med Philip Bäck, psykolog, psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi. Ett arrangemang av Humanisterna Kalmar i nära samarbete med Kalmar stadsbibliotek. Videion från arrangemanget blev klar för tio dagar sedan. Det finns även en intervju med Philip Bäckmo. 
       Det är långt mellan bloggarna. Men den 12 mars kom blogg "Nr 135. “Inte så sekulära som vi tror”. Om nedsättande retorik. Kritik av DN Kultur." Den publicerades den 12 mars. Det hade då gått ca 7 månader sedan publiceringen av blogg "Nr 134. Livmanifest med äppelceremoni.". Om man vill bekanta sig liter mer med mig och min livshistoria så kan man kalla föredraget jag höll på Kontempel i Stockholm i noverber 2021. "Nr 130. Tro och skärvor av en personlig livshistoria. Föreläsning på Kontempel i Stockholm."
        Jag vill också passa på att nämna det senaste (sista?) textsamtalet på Facebook i diskussionsgruppen kring "Existentiell livssyn - kristen tro?". Fyra deltgare, 16 inläggm fyra vardera. För överblick och läsbarhet i efterhand ä
r tanekutbytet sammanställt i en blogg: "Nr 133. Tema 8. Om Gud och gudsbilder. Textsamtal med fyra deltagare. Olov Sandegård, Staffan Sandin, Erik Stenberg-Roos och Carl Gustaf Olofsson."  
   

18.10.2021. 
Textsamtalet med SKUT-prästen Erik Stenberg-Roos fortsätter. Vi närmar oss avslutningen av Tema 7: Existentiell tro. Vi är nu uppe i totalt 47 inlägg sedan starten i slutet på juli 2020. För en knapp vecka sedan publicerades en sammanställning av Tema 6 som blogg. Om man inte läser löpande på Facdebook så är det mycket enklare att läsa och följa samtalet under ett tema som blogg.  
     Om en vecka, tisdagen den 26 oktober kl 18, samtalar jag om min bok "Existentiell livssyn - kristen tro?" på Mönsterås bibliotek. Samtalspartner är Lennart Thörn, pensionerad universitetsadjunkt, Göteborgs universitet, och pastor i Evangeliska frikyrkan (EFK). Se affisch på förstasidan
      Söndagen den 14 november Medverkar jag i två programpunkter på Kontempel, Skeppsholmen, Stockholm. Det är nätverket "Kristen bortom Gud" och G-ordet Stand-up-Theology Club som bjudit in mig. Se mer info på förstasidan

13.6.2021.  
Textsamtalet med SKUT-prästen Erik Stenberg-Roos fortsätter att rulla på. Det startade den 26 juli 2020. Vi är nu inne på Tema 6, Kristusseende och kallelse, där 4 inlägg skrivits så här långt. Totalt har det skrivits 38 inlägg sedan textsamtalet började. Tema 1 - Tema 5 har sammanställts i fem bloggar. Om man i efterhand vill kolla något tema i textsamtalet så är det mycket lättare att följa och få överblick i en blogg. Om man vill följa textsamtalet efterhand som inläggen publicerad så är man välkommen till diskussionesgruppen på Facebook för boken "Existentiell livssyn - kristen tro?". Det är lite ungefärligt 5 till 10 dagar mellan varje inlägg. Den senaste bloggsammanställningen, Tema 5: Teologisk utveckling och monster?" har Nr 125.       

15.5.2021. 
Onsdagen den 28 april samtalade jag med kulturjournalisten Jenny Maria Nilsson på Zoom på temat sekulär andlighet. Det var ett arrangemang av Humanisterna Kalmar i samarbete med Kalmar Stadsbibliotek och med stöd av ABF Kalmar län. Vi hade två inbjudna gäster, en liten panel, som kom in efter ungefär halva tiden med reflektioner och frågor. Det var spännande och gav mersmak. Samtalet finns som video. Lite svajigt ljud vid några tillfällen, Det är många internetanslutningar som ska fungera oklanderligt för att det ska bli bra. Här hittar man videon. Och här hittar man en presentation av arrangemanget.  

18.1.2021. Coronapandemin har satt stopp för möjligheten till arrangemang med författarsamtal kring boken "Existentiell livssyn - kristen tro?". Bokus och Adlibris har höjt priset till 299 kronor. Men man får "mycket text" för pengarna i en gedigen och välgjord bok. Den finns också att köpa i Dillbergs bokhandel i Kalmar till ett lägre pris. 
     Textsamtalet med prästen Erik Stenberg-Roos utifrån frågor boken väcker fortsätter. Det började den 26 juli med tema 1: Traditionell kristen tro??. 24 inlägg senare så har dert skrivits 2 inlägg under Tema 4. Om död och tillit. Vill man följa textsamtalet är man välkommen till Facebookgruppen "Existentiell livssyn - kristen tro? ..... diskussionsgrupp". 

7.6.2020. "Existentiell livssyn - kristen tro?" finns som fysisk bok sedan gott och väl en vecka. Jag säger stort tack till Tomas Walch och Alternaliv förlag som tagit detta oväntade initiativ. Jag känner både stolthet och glädje över att detta stora skrivprojekt nu även blivit en fysisk bok. Boken har ett kort nyskirvet förord. Det har även kommit en ny ebok med det nya förordet. Den gamla eboken från 2014 är borttagen. En liten historik plus en presentation av det bärande tankegodset i boken finns i blogg "Nr 118". Boken kommer att finnas kvar som nätbok. Men köp gärna! 

22.3.2020.
Jag konstaterar att såväl webbplatsens förstasida som denna infosida med "Senaste nytt" har misskötts grovt en längre tid. Jag har städat en del på förstasidan. 
      Arrangemanget på Kulturhuset i Stockholm den 9 oktober 2018 inför en fullsatt Hörsal, 450 personer, vars tillkomst jag var djupt indragen i, tillhör de självklara nyheterna. Man kan läsa om detta i blogg Nr 109
      Även ateister kan spekulera om 'de yttersta tingen'. För den som gärna leker med funderingar kring dom, straff, helvete och Guds kärlek, som troende eller som ateist, så kan blogg "Nr 113. Om Gud finns. Ateistiska funderingar om Yttersta domen!" ge stimulans och bränsle för vidare frågor och tankar. 
    Frågorna om språket för våra djupaste livsangelägenheter för alla oss som inte längre tror på någon gud eller andra övernaturliga krafter har varit central i allt mitt skrivande kring våra existentiella livsfrågor. Genom Martin Hägglund, professor på Yale University, och hans internationellt uppmärksammade bok "This Life. Secular Faith and Spiritutal Freedom" (2019 - kommer på svenska i september 2020) så har dessa språkfrågor kommit in på den internationella offentliga scenen. Om det är tillfälligt eller kommer att leda till viktiga förändringar återstår att se. Det blev två bloggar i januari som berör detta. I blogg Nr 115 spelar Martin Hägglund en av huvudrollerna. I blogg Nr 116 spelar han en viktig biroll.  
    Den stora NYHETEN är att "Existentiell livssyn - kristen tro?" kommer ut som tryckt bok på Alternaliv förlag. Det är samma person, Tomas Walch, som tog initiativ till e-boksutgåvan (2014) som tagit tag i detta. Sannolikt kommer den att vara vara klar och tillgänglig via Internetbokhandeln en bit in i juni. 

10.7.2018. 
Den 10 juni var jag en del i ett spännande och experimentellt arrangemang av Humanisterna Väst (Göteborg med omnejd). Musik för cello och piano varvat med betraktelser i en lokal på Konstepidemin. Jag hade blivit inbjuden att hålla betraktelserna, men även hålla i ramen med introduktion och avslutning. Ett par veckor efter arrangemanget blev betraktelserna publicerade som fem bloggar - Blogg Nr 99 - Nr 103.  

19.4.2018.
Det har hänt mycket sedan senaste uppdateringen här. En föreläsning på Teologiska Högskolan i Stockholm den 16 oktober 2017. Den finns som text, pod och video
      Jag fick artikel "Gudlöst om kyrkan, reformationen och mänsklighetens framtid" publicerad i Östra Småland den 31 oktober. Den återpublicerades i Humanisten nr 4/2017 och las ut på bloggen som Nr 94
     I Humanisten nr 1/2018 som kom ut i början på april så har jag en artikel med rubriken "Tro och tillit - ett ateistiskt perspektiv". Humanisten finns som pdf-fil. Artikeln kommer att återpubliceras på bloggen inom en ganska snar framtid. 
     Jag har gjort premiär som intervjuare inom ramen för Humanisterna Kalmar. När vi har arrangemang med inbjudna gäster brukar vi försöka göra en intervju innan. Vid två tillfällen inom loppet av mindre än två månader så hade vår ordinarie intervjuare förhinder. Det har var spännande och utmanande att intervjua Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik - med strängteori och kosmologi som specialitet. Det var innan hans och kulturjournalisten Therese Uddenfeldts samtal om klimat, ändliga resurser och ett hållbart sätt att leva på Kalmar stadsbibliotek.
       Intervjun med Ulf Danielsson gjordes den 12 februari. Den 26 mars var det dags för mitt livs andra videointervju. Då intervjuade jag Patrik Lindenfors, fil.dr., innan hans föreläsning "Samarbete - människans väg till framgång", även detta arrangemang på Kalmar stadsbibliotek. Patrik Lindenfors är forskare i biologisk och kulturell evolution. Han är också författare, flitig debattör och sitter med i Humanisternas förbundsstyrelse sedan 2009.   

        

21.5.2017.
Hjärling i Näs kyrka på södra Gotland.
 
En mycket blyg viol har trätt in på scenen. Det är en form av impovisationssång. Spännande! 

 

7.3.2017.
Gamla dikter
Våren 2006 publicerade jag två dikter här. Anledningen var förfråganingar om dikten "Interstellärt bakgrundsljud" som jag läste som avslutning på SR P1:s program "Samtal pågår" i februari 2006. Det publicerades ytterligare en dikt då med nära anknytning till samtalet: "Gudabenådat skratt". I januari och februari i år har jag börjat gå igenom mitt gamla diktarkiv. Tjugo dikter, de flesta från 1970- och 1980-talet har kommit på plats. Det kan bli ytterligare några framöver.    

5.6.2016
Virus i form av pop-up-fönster på webbplatsen! 
Förhoppningsvis fixat nu! 

Surfning på ordinär dator.
Det har under en tid öppnats pop-upp-fönster med diverse reklam. Det har gällt allt från dobbel och spel, sex, generösa erbjudande, om att man är utvald att få en gratis mobil för att man råkar vara den 10 000:e besökaren etc etc. Jag är inte riktigt klar över hur länge det pågått, men gissningsvis åtminstone ett halvt år. Jag har inte riktigt förstått hur allvarligt det varit. De sista veckorna har jag förstått att dessa reklamvirus håller på att helt förstöra webbplatsen. Med list och lite av en Sherlock Holmes-själ, som jag inte riktigt visste att jag hade, så har jag den senaste veckan lagt ner rejält med tid på att jaga webbvirus. Google Chroomes funktion "Inspektera" när man högerklickar med musen har visat sig guld värd. Det har visat sig att det är ett statistikscript som är den största boven, men inte den enda. Det gäller statistikfunktionen "Nedstat" som jag installerade på ett antal sidor runt millenieskiftet. Jag kollade en del statistik där i början men har sedan glömt bort att den finns. Den föll ifrån när jag från 2001 skaffade en domänadress och webbplatsen flyttades till ett webbhotell. Där fanns en statistikfunktion (som tyvärr är nedlagd av Loopia sedan två år). Men nedstatscriptet har legat kvar. Om Nedstatscriptet är hackat eller om Nedstat är sålt till skrupulösa reklamsäljare vet jag inte. Hur som helst, det förstör en seriös webbplats. Jar har hittat två ytterligare viruskoder som jag ännu inte är helt säker på hur dom kommit in. Det kan vara virus på datorn eller/och att mitt webbkonto är hackat. Surfning på mobil. Jag har den senaste veckan blivit bistert medveten om att virusproblemet är betydligt värre när man kollar webbplatsen med mobil. Det kommer upp påstridiga pop-up-fönster som säger att det är virus på mobilen och så erbjuds man genomsökning och en antivirusapp. Det kan komma upp påstridiga fönster som säger att det är ett allvarligt fel på batteriet och erbjuder lösningar. Om man accepterar dessa erbjudanden kan man nog vara ganska säker på att få någon form av virus i sin mobil. Det enda sättet att få bort de envisaste pop-up-fönsterna har varit att helt enkelt starta om mobilen. Den gångna veckan när jag aktivt kollat igenom har jag nog startat om mobilen bortåt 30 gånger.  
Caschminne. Du som har varit inne på webbplatsen med mobilen kan göra klokt i att tömma caschminnet. Gamla virusinfekterade webbfiler kan ligga kvar i mobilens - eller datorns - caschminne. Om det fortfarande dyker upp pop-up-fönster pröva först att "Uppdatera" sidan ("Ladda sidan igen", "Refresh"). Då hämtar datorn sidan på nytt från servern - förhoppningsvis då utan virus. På en Androidmobil tömmer man caschminnet genom att gå via "Inställningar" och sedan "Programhanteraren" (som finns under fliken "Mer" på min Samsungmobil). Där letar man upp sitt surfprogram (själv använder jag Chrome) och klickar på det. Sedan scrollar man tills man hittar "Töm cashe". Om det ändå dyker upp pop-up-fönster så hör av dig till mig via carl.g.olofsson@gmail.com
      

30.12.2014. Jag har sedan augusti 2009 vetat att denna webbplats, Språk, tro och religion, fortlöpande har arkiverats på webbplatsen www.archive.org i USA sedan 2001. I november i år upptäckter jag att man även arkiverat de sidor jag har länkat till här. När det gäller den dagstidningsbevakning som gjordes här mellan 1999 och 2007 så är detta fascinerande. Det allra mesta av dessa länkar har successivt upphört att fungera. Jag har idag skrivit in information på detta gamla artikelarkiv så att man ska kunna hitta den fungerande kopian med fungerande länkar på www.archive.org. Jag upptäckte samtidigt att de artiklar på debattsajten Newsmill som försvunnet ett halvår efter att den lagts ner också fanns arkiverade på www.archive.org. För ett par dagar sedan uppdaterade jag Newsmillarkivet på min blogg med länkar till archive.org. Jag tycker denna arkiveringstjänst i USA är så fascinerande och häftig att jag idag även har donerat 200 kr. Man har just nu en kampanj där man ber om ekonomiskt stöd.    

20.1.2014. Det är en lite speciell bemärkelsedag idag. En för mig obekant person tog kontakt i början på juli det gångna året och tyckte att min 14 år gamla nätbok "Existentiell livssyn - kristen tro?" borde ges ut som ebok och på det viset bli lättare tillgänglig.   

Resultatet är att "Existentiell livssyn - kristen tro?" idag, den 20 januari, har kommit ut som ebok. Det innebär att den kan köpas via nätbokhandlare och sedan läsas på läsplatta. Man kan kolla den hos eboksdistributören Elib. Och den kan redan denna första dag köpas på Adlibris, Cdon, Dito, E2GO, Load2Read, Muntligt.se och EBÖCKER.se. Priset varierar mellan 74 och 79 kronor. Och den finns redan att låna på de bibliotek som är anslutna till Elib. Värt att notera är att länkarna till noter och tillbaka och från person- och sakregister fungerar i det nya formatet.  

Tomas Walch och Alternaliv Förlag ska ha stort tack för initiativ och arbete. Ett publiceringsbidrag från Religionsvetenskapliga sällskapet i Stockholm har bidragit till arbetet. Se också blogg Nr 56. "Existentiell livssyn kristen tro?" finns nu att köpa och läsa.  

13.2.2013. Det har blivit tre nya bloggar under loppet av mindre än två veckor. "Nr 37. Sökes: Ateistkristen präst med stark förankring i traditionen" har utifrån en dansk prästannons blivit utgångspunkten för att reflektera över hur mitt förhållande till kyrka och kristen tro har förändrats sedan den stora kyrkokonflikten i Danmark 2003 - 2005 kring kyrkoherde Thorkild Grossböll. 
"Nr 38. Ordet mystik. Att synliggöra eller skapa dimridåer" är första gången jag försöker ge ord åt de problem visavi ordet mystik som jag har känt i hela mitt vuxenliv. Det har också blivit en kort blogg med några tankar utifrån en kolumn i DN av Lena Andersson - "Nr 39. Existenvillkor, Lena Andersson och att lägga livet tillrätta".    

21.1.2013. Sedan förra noteringen i slutet på september som gällde en Newsmillartikel och blogg Nr 23 på Gustafs videoblogg har bloggnumreringen nu kommit till Nr 36. Blogg nr 24 - 31, 8 stycken, skrevs i slutet på oktober. Samtliga hade sin utgångspunkt i Temaveckan "Vad kan man tro på", ett samarbete mellan OBS Kulturkvarten, Filosofiska Rummet och människor och tro i Sveriges Radio P1. 
         Blogg Nr 32. Samtal om döden är min inledning till ett panelsamtal om döden den 6 november i Adventkyrkan i Kalmar. 
       Under gott och väl en vecka i mitten på januari har det blivit en ny bloggeruption med 4 nya bloggar. Det började med tankar och reaktioner på en intressant och välskriven intervju på Idagsidan i Svenska Dagbladet med den amerikanske teologen Marcus Borg - Nr 33. Teologen Marcus Borg och Guds vara eller icke-vara (10 januari). Sedan blev det två bloggar med reaktioner utifrån två program i den nystartade podradion "Gudgubbar". Nr 34. Biskop Lennart Koskinen och frågan om ateism visavi agnosticism (14 januari) och Nr 35. Frikyrkopastor Stanley Sjöberg och brytningen med läran om helvete och eviga straff (15 januari). 
       På kvällen den gångna lördagen publicerade jag blogg Nr 36. Förenade Humanister och detta med nidbildsretorik (19 januari). 

 

27.9.2012. Artikel på Newsmill med rubriken "Uppdelningen i troende och icke-troende är olycklig". Den publicerades igår, onsdag. Det är en bearbetning och fördjupning av första delen av bloggen "Nr 23. Hedningarnas förgård. Några reationer på ett seminarie" (se nedan). Mitt förslag till rubrik var "Tunt om tro av kardinal och biskop". Ingressen är också skriven av Newsmill: "Ateistisk frilansteolog: Ateister kan också vara troende. Mycket summariskt gäller detta huruvida vi tror att medkänsla, omsorg och förnuft kan utvecklas mot allt större bärighet hos oss som människor.". Jag funderar just vad jag tycker det kunde stå om jag spinner vidare på Newsmills koncept. "Ateistisk frilansteolog: Det finns en aspekt av tro som är livsviktig i allas liv. Mycket summariskt gäller detta huruvida vi tror att medkänsla, omsorg och förnuft kan utvecklas mot allt större bärighet hos oss som människor. Betydelsen av denna sida, som är oberoende av att tro på Gud, förnekas konsekvent av den  traditionella religiositetens företrädare. Dom menar att tron på Gud, en högre makt, är den centrala trosfrågan. Ja,

Eller: "Ateistisk frilansteolog: Den traditionella religiösa trosfrågan, tron på Gud, är perifer och oviktig. Det finns däremot en annan aspekt av tro som är livsviktig i allas våra liv. Mycket summariskt gäller detta huruvida vi tror eller inte tror att medkänsla, omsorg och förnuft kan utvecklas mot allt större bärighet hos oss som människor. Betydelsen av denna existentiella trosproblematik är den den  traditionella religiositetens företrädare oförmögna att se."

Eller: "Ateistisk frilansteolog: Den traditionella religiösa trosfrågan, tron på Gud, är perifer och oviktig. Det finns däremot en annan aspekt av tro som är livsviktig i allas våra liv. Mycket summariskt gäller detta huruvida vi tror eller inte tror att medkänsla, omsorg och förnuft kan utvecklas mot allt större bärighet hos oss som människor." Den sista polemiska meningen är struken, den problematiken finns i texten. 

Eller: "Ateistisk frilansteolog: Det finns en aspekt av tro som är livsviktig i allas våra liv. Mycket summariskt gäller detta huruvida vi tror eller inte tror att medkänsla, omsorg och förnuft kan utvecklas mot allt större bärighet hos oss som människor. Den är helt oberoende av att tro på Gud. " Den sista polemiska meningen är struken, den problematiken finns i texten. Den sista är riktigt bra!

Ja, ja! Jag kunna lägga ner mycket tid på att försöka få till en bättre ingress. Jag tycker att första delen "Ateister kan också vara troende" är lite jolmig och oprecis. Dessutom innefattas den indirekt genom att det är en "ateistisk frilansteolog" som uttalar sig.  

20.9.2012. Jag har publicerat en blogg med tankar och reaktioner utifrån de ambitiöst upplagda seminarierna "Hedningarnas förgård". Del 1 arrangerades på Kungliga vetenskapsakademin torsdagen den 13 september och del 2 på Fryshuset dagen efter. Jag såg båda seminarierna sändes i ett svep när de sändes på Kunskapskanalen och SVT 1 tisdagen den 18:e. De finns nu tillgängliga på SVT Play. Bloggen har den ganska intetsägande rubriken "Nr 23. Hedningarnas förgård. Några reationer på ett seminarie". Den handlar om den tunna diskussionen kring "tro" och "icke-tro" och den bristfälliga behandlingen av frågan om det finns en verklighet som inte är materiell.  

1.7.2012. Denna sida med "senaste nytt" har i det närmaste fallit bort. Hur som helst, jag har idag skrivit ett litet PS - PS Juli 2012 - till den korta presentationen av boken "Existentiell livssyn - kristen tro?". Anledningen är att kort tydliggöra mitt förhållande till bokens analyser i nuläget. Där ingår då att jag sedan snart två år är medlem i Humanisterna och att jag har valt att använda etiketten "ateist" för att synliggöra min grundsyn och visa var min grundläggande lojalitet finns.  

Jag kan också passa på att nämna att jag för två veckor sedan skrev en blogg med rubriken "Gud och välsignelsen. Svar till Marcus Birro". I början på juni var jag inblandad i en bloggdebatt med skribenten och ölandsprästen Dag Sandahl. Det var en spännande och fascinerande erfarenhet. Den som är nyfiken kan kolla bloggen "Jesus som konsumentupplysare. Svar till Dag Sandahl". Där finns bakgrund och länkar.      

6.12.2011. Jag beklagar den obefintliga uppdateringen av denna sida. Till en del beror det på att mitt fokus har övergått till Gustafs videoblogg som jag startade för ett år sedan - och ett facebookkonto som jag öppnade i slutet av september i år. Jag håller just som bäst på att förbereda mig för debatten i Adventkyrkan i Kalmar den 10 december kl 15. Då ska jag debattera/samtala med pastor Vesa Annala om Jesu uppståndelse utifrån rubriken "Jesu uppståndelse - en historisk händelse eller ett passionsdrama". Adventkyrkan och Bilda arrangerar, inget inträde. Det blir tillfälle för frågor och inlägg från publiken. Adventkyrkan bjuder på kaffe efteråt.    

5.2.2011.
Det har hänt mycket de senaste veckorna. Det dröjde en månad innan min utmaning av teologiprofessorn Mattias Martinson - Nr 4. En fråga om otro till teologiprofessorn Mattias Martinson - resulterade i ett svar. Det publicerades på "Gustafs videoblogg" den 10 januari. Den 24:e publicerades mitt svar. Den gångna veckan veckan har jag jobbat intensivt med två korta grundtexter på videobloggen. "Kunskapsfråga och vision" och "Sex teser". Just nu känner jag mig väldigt nöjd med bådadera. 
      I torsdags snubblade jag av tillfälligheter över en riktigt obehaglig sågning av SANS, ny tidskrift som tar över efter Humanisten. Den fanns på Idagbloggen på Svenska Dagbladet och var skriven av huvudredaktören Anders Haag den 26 januari. Jag följde Idagsidan i stort sett oavbrutet från dess begynnelse till och med att jag la ner webbplatsens artikelservice årskiftet 2007/2008. Detta gamla positiva band gjorde nog att jag reagerade extra starkt. Hur som helst, detta har resulterat i att jag idag har gjort debattpremiär på Newsmill med artikeln "Om SANS, osansat och den möjliga diskussionen". 

27.11.2010.
Idag, den 27 november 2010, så invigs webbredaktörens videoblogg under namnet "Gustafs videoblogg". Från idé till denna officiella start har det gått runt sex veckor. Med den tredje 'videopratan' - nr 3. Om Richard Dawkins syn på religion och religiositet - och att jag under gårdagen till slut fått något sånär ordning på såväl YouTube som bloggskalet på wordpress.com så är det dags att göra den officiell. Välkommen till www.gustafsvideoblogg.wordpress.com 

Anledningen att denna videoblogg ser dagens just nu är till stor del beroende på en ny vändning i mitt förhållande till det ganska speciella livsåskådningsprojekt som varit ett centralt inslag i mitt liv sedan slutet på 1970-talet - och som denna webbplats är ett uttryck för. Sedan de mellersta tonåren i början på 1960-talet har jag varit en hedeniusk 'nejsägare' - och är så idag. Jag tror inte på någon Gud eller några andra övernaturliga makter, jag tror inte på ett liv efter döden, jag tror inte att Jesus uppstod från döden. Trots detta gjorde jag ett helhjärtat, gott och väl 15-årigt långt försök med början 1990, att foga in den ganska välartikulerade existentiella livssyn som vuxit sig stark mellan 1970 och 1990 i en kristen referensram. Det var helt enkelt en existentiell, inomvärldslig, sekulär tolkning av det som enligt min mening varit själva livsnerven för den sida i kristen tro som genererat delaktighet, ansvar för samhället, omsorg om svaga och utsatta. Och som också kunde förklara den sida i kristendomen som gynnat förtryck, rädsla, makt, manipulationer, inskränkt självgodhet och ibland ren dumhet. Under de tolv år denna tolkning funnits tillgänglig - via Internet och ett antal artiklar - så har ointresset varit kompakt från kyrkligt och teologiskt håll (det är inte riktigt sant - det finns ett par lysande solitära undantag). Jag tycker fortfarande att denna sekulära existentiella tolkning av livsnerven i kristen tro är intressant och spännande - och i någon mening viktig.

Men något viktigt har hänt! Under några år har jag alltmer börjat ifrågasätta den 'kristna' etiketten. En antydan om begynnelsen av denna omprövningsprocess kan man få genom att läsa "Läskommentarer till "Handbok för ateister" av Michael Onfray" från november 2006. Nu hösten 2010 har denna process kommit till vägs ände. Teologen och etikforskaren Elisabeth Gerles bok "Farlig förenkling. Religion och politik utifrån Sverigedemokraterna och Humanisterna" har gett den avgörande sista puffen. Jag har till slut insett och accepterat vad både närstående och de allra flesta aktiva kristna jag mött hävdat - att man inte kan kalla sig kristen om man inte tror på Gud, ett liv efter döden och att Jesus uppstod från döden. Och framför allt inte om man vill vara helt öppen och tydlig med detta. Och följaktligen är den existentiella tolkning av kristen tro som tar form framför allt i andra delen av "Existentiell livssyn - kristen tro?" just en tolkning, inte en "kristen tolkning".

Jag har de senaste veckorna kunnat konstatera att det är oerhört skönt att släppa etiketten "kristen". Nu för andra gången. Jag har insett att en viktig del i detta handlar om att släppa mitt behov av bekräftelse och att komma tillbaka till den 'innanförvärme' som jag bröt upp ifrån redan som 12-åring. Det känns förvånande nog som att jag genom detta steg för första gången är helt fri att utan konstiga hänsyn och skygglappar diskutera såväl våra mest angelägna livsåskådningsfrågor som kristendomen och kristen tro på gott och ont. Genom min uppväxt i en aktivt kristen miljö så är kristendomen en del av det kulturella, intellektuella och mentala arv som pulserar i min livsådror och som måste förhålla mig till. Resultatet av den möda jag under mer än 30 år lagt ner på att försöka förstå och ge ord åt centrala livsformande erfarenheter utifrån ett allmänmänskligt, existentiellt-psykologiskt perspektiv står i princip kvar ograverat. Men jag känner mig nu fri att använda det på ett öppnare, rakare sätt. I detta nu så föreställer jag mig denna videoblogg som en del i att pröva och utforska denna nya, öppnare hållning. (Största delen av denna text är kopierad från videobloggens "Om mig")

20.10.2010.
Den 5 oktober publicerades texten "Till Humanisternas försvar gentemot teologen och etikprofessorn Elisabeth Gerle" här på Språk, tro och religion. Professor Gerle har i början på hösten publicerat boken "
Farlig förenkling - om religion och politik utifrån Sverigedemokraterna och Humanisterna". Jag blev först varse bokens existens genom en boklanseringsintervju i Kyrkans Tidning. Ett par dagar senare blev boken mera påtaglig genom att Elisabeth Gerle hade hade en helsidesartikel på DN Debatt där en del av bokens tankegångar presenterades. 
     Till att börja med väckte boktitel, KT-intervju och DN Debattartikel mest en känsla av diffust obehag. Det tog ett par veckor innan jag reagerade på allvar och blev rejält upprörd. Då kändes det som att jag i egenskap av ansvarig för webbplatsen Språk, tro och religion borde göra någon sorts markering av att jag stod odelat på Humanisternas sida i den inflammerade och ytterligt konstiga debattsituation som uppstått. 
    Det blev en något speciell artikel. Det fanns många infallsvinklar och rejält med känslor. Jag valde att försöka gå på djupet på ett personligt sätt med ett av Gerles påståenden. Det hade kanske blivit bättre om jag valt ett bredare och mindre personligt grepp. Men nu blev det så här.
  
    Om man vill stärka ett inomkyrkligt och inomkristet "vi" mot ett illa sett "dom" - i detta fall Humanisterna - så ska man göra som etikprofessor Gerle. För samman Humanisterna med Sverigedemokraterna i bokrubrik, baksidestext till boken, lanseringsintrevju och i debattartikel. Och säg sedan leende att man är intresserad av att fördjupa debatten - och att det förstås är en jätteskillnad mellan Humanisterna och Sverigedemokraterna. Jag har efterhand känt ett direkt obehag när jag förstått hur Gerle spelar på och direkt uppmuntrar de inomkristna aversionerna mot Humanisterna - och som ibland närmast handlar om hat. Om hon gör det medvetet är det obehagligt och skrämmande. Om det är omedvetet så är det också obehagligt och skrämmande, men på ett annat sätt. 
    Professor Gerles bok, hennes artikel på DN Debatt och debatten på ABF med Christer Sturmark har haft en del gott med sig. Jag har kollat en hel del på Humanisternas webbplats, lånat hem en årgång av deras tidning Humanisten, kollat en del videodebatter arrangerade av Humanisterna, kollat den engelska dokumentären "The Root of All Evil?" med Richard Dawkins, hittat boken "Skapelsekonspirationen" (Leopard, 2008) av Per Kornhall som har ett förflutet inom Livets Ord. Kornhalls bok är påläst, intressant och skrämmande. Den gör det tydligt att Humanisternas - och Dawkins - bestämda, tuffa och rättframma religionskritik är väldigt viktig. Inte ens den radikala och framåtriktade delen av Svenska kyrkans teologer, biskopar och präster vill ta i detta, samtidigt som man surt känner sig kränkta och illa behandlade för att deras mera sofistikerade religiösa positioner inte fullt ut förstås och erkänns av företrädare för Humanisterna. 
     Efter runt tre veckors närkontakt med Humanisterna - artiklar, videodebatter, böcker - så kan jag bara konstatera att luften och debattklimatet känns öppnare, oräddare och fräschare hos Humanisterna än det som finns inom Svenska kyrkans hägn. 
     Att detta sedan sammanfaller med en djupgående omprövningsprocess visavi Svenska kyrkan och etiketten "kristen" för den existensdynamiska tolkning (sekulär, inomvärldslig) av kristen tro som utgör en del av boken "Existentiell livssyn - kristen tro?" som pågått runt ett år - och mera diffust i bakgrunden i några år - är kanske ingen tillfällighet (se t.ex.läskommentarer till "Handbok för ateister" av Michael Onfray). Var denna omprövningsprocess kommer att sluta vet jag inte. 

29.3.2010.
Föredrag i Elimkapellet i Norrtälje. Söndagen den 14 mars var jag inbjuden att hålla ett föredrag på en temakväll arrangerad av Norrtälje baptistförsamling. Rubriken var "Kan man vara kristen utan att tro på Gud och ett liv efter döden" och där det framgick att jag i föredraget skulle motivera ett tydligt "ja" på rubrikifrågan. (Se inbjudan!) Ca 20 personer var närvarande. Jag höll ett långt föredrag där första halvan var en ganska omfattande personlig berättelse om varför frågorna om gränserna mellan kristet och icke-kristet kommit att uppta mig med sådan stor kraft. Andra delen var mer teoretisk och teologisk. Efter föredraget blev det en lång stund med frågor, invändningar och några mera regelrätta protester. Mera övergripande var det en generös och varm atmosfär och när jag ensam satte mig på bussen för att åka tillbaka till Stockholm och mitt nattlogi kände jag mig riktigt varm om hjärtat.
      Efterspel. När jag kom hem till Småland väntade ett trist mail på datorn. Det var en kopia på ett gruppmail som gått ut till flera mottagare, varav en mottagare var Svenska baptistsamfundet centralt, där det varnades för de irrläror som predikades i Elimkapellet i Norrtälje. Efter att ha sovit på saken kändes det som att jag skulle försöka skriva ett ordentligt svar. Så blev det. Och så fick jag ett kort svar som jag sedan svarade på. Efter att funderat en del har jag nu sammanställt denna mailväxling och lagt ut på webbplatsen. Jag tycker att vår mailväxling har ett vidare intresse. Se vidare!   
            

24.2.2010.
Debattinlägg. Mitt lilla debattinlägg på Opinion i Östran den 31 juli 2009 - Kyrkan och andligheten - har fram tills nu bara varit tillgängligt via Östrans webb. Det har nu även lagts ut på Språk, tro och religion. Då har jag även passat på att lägga ut det 1000 tecken längre debattinlägg - Andlighet från ett existentiellt perspektiv - som jag optimistiskt försökte få in på DN Kultur. Det var två debattartiklar där av Inger Edelfeldt respektive Leif Zern som gav motivationen att försöka ge mig in i den debatt som Humanisternas annonskampanj och manifest på DN Debatt hade satt igång i början på sommaren.
     Arkivinformation. En sida med namnet Arkivinformation har tillkommit. Om webbplatsen Språk, tro och religion försvinner på grund av att avgifterna för domännamn och webbhotell inte betalas (tex. på grund av jag dör, vilket ju händer förr eller senare) så finns den i sin helhet arkiverad på åtminstone två ställen. Sedan jag fick detta klart för mig vid ett besök på Kungliga Biblioteket i Stockholm i augusti 2009 har det varit självklart att det ska finnas uppgifter om detta på webbplatsen. Äntligen har det blivit fixat!   

10.1.2010.
Statistiksidan med bl.a. uppgifter om antal besökare och antal sidnedladdningar har uppdaterats. Statistikmotorn på webbhotellet tillhandahåller i dagsläget kompletta årsuppgifter från och med 2004 tom 2009. En del av dessa uppgifter är redovisade. Webbplatsen gjorde sitt inträde i cyberrymden i april 1998. Räknaren på förstasidan har i princip varit i funktion utan avbrott sedan starten. Övriga uppgifter är bara fläckvisa och ofullständiga fram till hösten 2003. 
      Den övergripande trenden är att antal besökare och antal nedladdade sidor har minskat med i grova tal 40% från en topp 2005 till 2009. Detta är inte direkt överraskande med tanke på att aktiviteten, t.ex. i form av publicering av nya texter, har minskat rejält de senaste åren och att konkurrensen på Internet på områden som religion, livsåskådning och teologi har ökat dramatiskt. När Språk, tro och religion startade 1998 var dessa områden nästan jungfruelig mark på Internet.  

 

24.2.2009.
I november 2006 skrev jag lite personligt och improviserat en del läskommentarer till den franske filosofen Michel Onfrays bok "Handbok för ateister". De hamnade på denna sida med Senaste nytt. Eftersom jag tycker att kommentarerna fortfarande känns relevanta har texten fått en egen sida februari 2009. Det innebär att den kan hittas - och länkas. Se
Läskommentarer till "Handbok för ateister" av Michel Onfray

18.2.2008.
Artikeln "Kristus är uppstånden!" översattes till engelska 2003 - 2004. Det kostade några tusen från den egna brevbärarplånboken. Översättningen användes några gånger i privat sammanhang. Osäkerhet kring kvaliteten i den ganska svåröversatta texten har sedan gjort att den blivit liggande i fyra år. För att bli helt trygg med översättningen skulle den egentligen behöva granskas av en duktig översättare med engelska som förstaspråk - och som helst har både teologi och poesi/skönlitteratur på sin agenda. Jag gjorde en del research kring vad det skulle kosta att få hjälp mer detta av en duktig professionell översättare. Tillsammans med osäkerheten kring eventuella publiceringsmöjligheter så blev kostnaderna för stora. 
     Det är först nu när publiceringen av den ursprungliga artikeln firar 10-årsjubileum som jag dammat av översättningen och helt enkelt bestämt att den tillsvidare är "good enough" för att webbpubliceras här på Språk, tro och religion. Den existentiella tolkning av passionsdramat som görs i artikeln "Kristus är uppstånden!" (publicerad i Svensk Kyrkotidning nr 16/1998) är lika aktuell efter 10 år. Den engelska översättningen har rubriken "Christ is Risen!".  
 

11.2.2008.
Årskiftet 2007 - 2008 upphörde den bevakning av tidningsmaterial med anknytning till religion och livsåskådning som varit igång på Språk, tro och religion sedan hösten 1999 på sidan Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter. Förändrade livsomständigheter och bristen på tid är främsta anledningen. Jag har det senaste året inte klarat av att upprätthålla den kvalitet som jag vill att denna del ska ha. Och då är det tid att lägga ner. Allt det material som lagts ut finns förstås kvar och utgör ett arkiv som sträcker sig över åtta och ett halvt år. Se vidare Arkiv 1999 - 2007!

26.5.2007.
Ny epostadress: 
stor2@existentiell-tro.net. Webbplatsen har fått en ny epostadress. Den borde ha ändrats för länge sedan. När man har en offentlig epostadress medför det att mängden av SPAM successivt ökar. Även med SPAM-filter blir det efterhand ohanterligt. Jag ska försöka införa som rutin att byta epostadress ca en gång i halvåret. Om man ska skicka mail till mig via webbplatsens epostadress är det därför ett gott råd att alltid kolla på webbplatsen så att man inte använder en gammal som inte längre fungerar.   

24.3.2007.
En kvalificerad och stimulerande recension av John Shelby Spong: En ny kristendom för en ny värld är nu tillgänglig på Internet via webbplatsen Språk, tro och religion. Den är skriven av Thomas Kazen, pastor, teol.dr. och lärare på Teologiska Högskolan i Stockholm. Den är originalpublicerad i tidskriften Tro & Liv nr 3-4/2006. Den är webbpublicerad här med tillstånd av såväl skribent som Tro & Liv. 

8.2.2007.
Tema kristologi har fått ett värdefullt tillskott genom D-uppsatsen: "Människan - Guds mötesplats. En studie av kristologins förankring i det jordiska." av Christer Hugo. Uppsatsen är framlagd vid Estetisk-Filosofiska Fakulteten vid Karlstads universitet den 9 oktober 2006.  

18.11.2006.
Det är spännande och uppiggande att den grundproblematik
som är fokus för webbplatsen Språk, tro och religion i högsta grad är på tapeten denna höst. (Om man inte har något grepp om webbplatsen grundproblematik kan jag rekommendera den första eller de två första sidorna i en text som handlar om religiositet utan att tro på gud eller ett liv efter detta.) 
     Huvudanledningen är den uppmärksamheten i radio och tidningar som två nyutkomna böcker gett upphov till. Den ena är översättningen av den franska filosofen Michel Onfray: Handbok för ateister, (Nya Doxa). Den andra är Christer Sturmark: Tro och vetande 2.0. Sturmark är IT-entreprenör och sedan ett år ordförande för Humanisterna (fd. Human-Etiska förbundet). Onfrays bok var utångspunkten för en upplaga av Filosofiska rummet (8 okt), det har gjorts inslag om honom och hans bok i Människor och tro. Onfrays bok och hans Stockholmsbesök har gett ett antal recensioner och nyhetsartiklar
     Sturmark har varit gäst i Samtal pågår (den 30 oktober), intervjuats i Människor och tro (Sveriges Radio P1) i deras serie om ateism under hösten. Hans bok har recenserats flitigt och han har också figurerat i tidningsintervjuer och nyhetsartiklar. Bland annat en intervju i Kyrkans Tidning. 
      I kvartssamtalet i Människor och tro lördagen den 18 november samtalade Titti Hahn med dokumentärfilmaren Tom Ahland. Hans senaste dokumentär handlar om Mattias Agnesund, svårt sjuk i en muskelsjukdom, som skrivit en uppmärksammad biografi om den store frikyrkosångaren Einar Ekberg. Agnesunds bok har titeln "Blott en afton bor jag här" och kom ut på Artos & Norma 2005. Dokumentären har lånat sin titel från boken och sänds söndagen den 19 november med repriser torsdagen den 23:e och lördagen den 25:e. Det som gjorde samtalet med Tom Ahland extra spännande för min del var att han vid ett par tillfällen uttryckte sig kring detta med religion, tro och de grundläggande livsfrågorna på ett sätt som jag upplevde som närbesläktat med mitt eget. Ingen tro på någon gud och ett liv efter detta, samtidigt berörd och fascinerad av framstående  mystikers erfarenheter och skrifter.

 

Jag läste ut Michel Onfrays "Handbok för ateister" i början av november. Det har varit stimulerande och uppfriskande att möta Onfrays hårda kritik av kristendomen och de båda andra monotesitiska religionerna, judendom och islam. Detta trots - eller tack vare! - att boken i vissa avseenden fungerat som något av en "blåslampa i häcken" eftersom Onfray närmast är skoningslöst kritisk även mot den form av sekulär - eller "existentiell" som jag hellre säger - kristendom som jag har lagt ner stor möda att försöka ge ord åt. Den existentiella kristendomstolkningen kommer framför allt fram i andra delen av "Existentiell livssyn - kristen tro?", dvs från och med kapitel 5. Trots detta håller jag i ofta med honom och märker lite överraskande att jag i långa stycken känner mig mer befryntad med honom än med de flesta teologer och företrädare för kristen tro. Och jag tycker allt som oftast att det är skönt med hans tuffa frispråkighet. 
      Men efterhand blir jag otålig och alltmer frustrerad. Han skriver med jämna mellanrum om behovet att formulera en sorts tydlig positiv ateistisk livshållning, att formulera vad han kallar en ateologi. Och att han ser det som sin primär uppgift. Jag väntar mig att den tuffa religionskritiken, alla hans oerhört bestämda "nej" till såväl all traditionell religion som det sekulariserade kristna moralarv som han menar att västeuropa är inpyrt av är en inledning till att han ska börja formulera sin ateologi, att ge ord åt den form av medveten ateism som kan bli grunden för en fungerande livstolkning och livshållning. Men detta jätteviktiga och spännande filosofiska projekt börjar aldrig. När jag lägger boken ifrån mig känner jag mig dels uppiggad och upprymd och dels rejält frustrerad och besviken. 
     Den ena sidan är att jag känner mig snuvad på det "godis" jag hela tiden har blivit lovad. Det blir inget positivt formulerat kring en ateistisk livshållning. Det blir bara ett återkommande bejakande av njutningen. Men när han stannar vid en proklamation som inte sätts in i ett reflekterat filosofiskt sammanhang så blir det ointressant - åtminstone visavi det som jag tycker han utlovar.  
     Den andra sidan är att jag blir uppiggad av hans tuffa kristendoms- och religionskritik även om en del träffar mig själv. Den får mig att ställa kritiska frågor visavi den teologiska riktning som mitt stora skriv- och livsåskådningsprojekt haft sedan början av 1990-talet. Den får mig att fundera ett varv till över anledningen till den kompakta tystnad från teologiskt och kyrkligt håll visavi den existentiella teologi som efterhand växer fram utifrån ett antal existentiella analyser i nätboken "Existentiell livssyn - kristen tro?". Trots ett antal mindre kampanjer visavi t.ex. alla stiftskanslier utom ett, har tystnaden och bristen på intresse från etablerat kyrkligt håll varit kompakt  under de åtta år boken funnits tillgänglig - med ett lysande undantag. 
    En bekant till mig sammanförde mig med en präst som då hade läst en artikel av mig och berörts starkt. Han såg för sig att jag skulle komma och predika på hans torsdagsmässa. Efter viss tvekan gick jag sedan under ungefär ett år ganska många gånger på dessa torsdagsmässor och predikade vid två tillfällen. Predikoformen är en speciell och spännande form av ordbruk. Det hade blivit två gånger till om jag inte sagt nej på grund av en växande osäkerhet kring vad jag gjorde och det långa avståndet till Stockholm under mitt friår i Småland. 
     Onfray får mig att ställa frågan till mig själv om jag har varit naiv och blind, är det kanske tid att på allvar börja summera mina erfarenheter, är det kanske dags att avbryta den "inomkristna resan" och återgå till den  grundriktning som mitt existentiella livsåskådnings- och skrivprojekt hade i slutet av 1980-talet. (Skolmaterialet "Budord för en modern tid" kom till just innan den "teologiska vändningen"). Fast å andra sidan kan jag ju säga att bokens existentiella tolkning av vad som utgör och har utgjort det positivt livsförändrande stråket i kristendomen och av vad som utgjort det förtryckande och livsförnekande står kvar med full skärpa. För mig finns det en substans och kraft i dessa analyser som jag nog aldrig kommer förbi. Det som på allvar börjar ställas ifråga, och där Onfray är det senaste tillskottet av kraft till detta ifrågasättande, är om jag inte varit rejält blåögt naiv när jag med stor kraft ändå trott att den form av existentiell trostolkning jag formulerar skulle kunna bli en stark och bärande strömning inom Svenska kyrkan (se t.ex. "De två portarnas kyrka"). Jag har verkligen trott det!! 

Det kritiska ifrågasättande av mina försök att närma mig de kyrkliga och teologiska sammanhangen som Onfray står för piggar upp på det där sträva sättet som att duscha kallt. Men det är inte bara detta. Genom att han aldrig kommer fram till att formulera den medvetna, positiva ateism som han förespeglat så kastas jag tillbaka mot mina egna textmassor och mina försök att formulera en existentiell livshållning och livssyn vars grund och utgångspunkt är att inte tro på en personligt handlande gud eller på ett liv efter döden. Jag har de senaste veckorna läst om stora delar av "Existentiell livssyn - kristen tro?" för första gången på flera år. Och jag blir glad och lätt upprymd. Läst bredvid Onfray blir en hel del kvaliteter uppenbara. Om man tar bort kapitel 5, kapitel 7 och delar av kapitel 9 som mest markerat representerar den sida som sträcker sig mot ett inomkristet sammanhang så finns här ett mycket gediget försök att formulera just det som Onfray utlovar men aldrig kommer fram till: en tolkning och analys av människans situation och möjligheter utifrån en axiomatisk grund som inte förutsätter tro på någon högre makt eller en personlig existens bortom döden. Det kan läsas som just grundstommen i en sorts ateologi. (i ett skede i början av 1990-talet använde jag titeln "Otrons teologi" som arbetsnamn på det bokprojekt som sedan blev "Existentiell livssyn - kristen tro?").. De analyser som görs i boken skulle jag förstås väldigt gärna diskutera med Onfray. Men språkgränserna är tyvärr ett hinder för det. Nu hör det till saken att om det på allvar skulle börja växa fram genomarbetade ateologier - eller existentiella livstolkningar - så kommer det efterhand att utvecklas olika riktningar med större eller mindre mått av olikheter och motsättningar. Förhoppningsvis med kritisk kreativ diskussion som följd. 

En uppenbar skillnad mellan min grundhållning och Onfrays är att jag tycker att det är viktigt att ta kamp om viktiga delar av det religiösa språket visavi det tolkningsföreträde som de teistisk-metafysiska religionsuttolkarna så självklart gör anspråk på - och som Onfray och många med honom utan att reflektera godkänner. Ett exempel på denna skillnad är mitt försök i att återerövra begreppet "religiös" i "Livssyn, språk och religiositet" från den insnävning som de teistisk-metafysika religionsföreträdarna står för - och som accompanjeras av en stor del av det sekulära samhällets religionskritiker. Och av Onfray! Ett annat exempel är försöket att återerövra begreppet "transcendens" i "Utsatthet och transcendens" från samma förhärskande teistisk-metafysiska insnävning. Just denna kamp om språket är en ständigt närvarande underström i "Existentiell livssyn - kristen tro?". Att de teistisk-metafysiska trosföreträdarna i ohelig allians med det sekulära samhällets religions- och kristendomskritiker utan protester nästan helt och hållet har fått definera och lägga beslag på det språk som i vår kultur i så stor utsträckning har använts för att reflektera kring och samtala kring livets djupdimensioner är olyckligt.        

Synen på "den fria viljan" är ett område där jag på ett tydligt sätt tycker olika mot Onfray. Både dess kristna/religösa och sekulära variant avfärdar han. Det sekulära försvaret av den fria viljan ser han som en del av ett omedvetet kristet/judiskt arv som vi måste slänga av oss om vi ska bryta oss loss från det destruktiva och livsförnekande trycket av de traditionella religionerna. Enligt min mening gör han på denna punkt det alldeles för lätt för sig. Dessutom blir det mest påståenden - som en karismatisk predikant - som inte är grundade i en ordentlig analys av människans situation och den kunskap vi har idag från en rad olika områden. Som läsare svävar man i okunnighet om vad som gjort honom så övertygad om att föreställningarna om en fri vilja är en ren och skär illusion i nivå med föreställningar ett liv efter döden. För mig är det så tydligt att vi lever i en paradox - vi är determinerade och samtidigt fria. Vår vilja är fri - och samtidigt determinerad, trälbunden med Martin Luthers ord. Om vi med en sorts öppenhet klarar av att leva i den paradoxen kan vår integritet, värdighet och självrespekt fördjupas samtidigt som en ödmjukhet, tolerans, försonlighet mot egna och andras tillkortakommanden, idotier, destruktivitet etc kan djupna. "Ansvar och flykt" är inte en text som främst försöker analysera den fria viljan, men genom sin djupgående analys av en existentiell grundproblematik kring frihet, ansvar och flykt ger den betydligt mer av substantiellt diskussionsunderlag till frågan om den fria viljan än Onfrays bok.
      I Filosofiska rummet med temat "Vad kan ateismen erbjuda  i stället för religionen" (den 8 oktober) kritiserade Torbjörn Tännsjö just detta med Michel Onfrays slarviga sätt att utan analys och argument avfärda den fria viljan som en illusion - att han gjorde det alldeles för lätt för sig. De övriga gästerna till Marie Louise Kristola i detta från mitt perspektiv mycket intressanta Filosofiska rum var kulturjournalisten Nina Lekander och filosofen Fredrika Spindler. 

Tro och vetande 2.0 av Christer Sturmark är beställd. Den återkommer jag till.

Hypertextboken Version 6.0. Att webbplatsens och bokens grundfrågor så tydligt kommit fram på nytt i den offentliga diskussionen har starkt bidragit till att jag har gjort en del webbjobb runt boken som väntat ett längre tag på att bli gjort. Det har bland annat inneburit att den hemladdningsbara hypertextversionen av "Existentiell livssyn - kristen tro?" har uppdaterats. Det innebär bland annat att alla de små korrekturfel som successivt rättats i onlineversionen nu också är gjorda i hypertextversionen. Jag har samtidigt passat på att fräscha upp layouten och ta bort eller ändra sådant i de så kallade "Kringsidorna" som blivit gammalt eller inaktuellt.  

 

23.2.2006 och 1.3.2006.
Samtal pågår, Sveriges Radio P1. 
Nytt och spännande just nu är att jag kommande vecka (vecka 9) medverkar i Samtal pågår i Sveriges Radio P1 (måndagen den 27 februari 10.35 med repriser torsdagen den 2 mars 01.20 och lördagen den 4 mars 18.15). Tipset till Martin Dyfverman, en av redaktörerna på Samtal pågår, lämnades av en kvinna som lyssnade på mig i Johannes kyrka när jag predikade för andra gången i mitt liv. Anledningen till att jag inbjudits av prästen och musikern Ingmar Johansson att predika på Till Dig mässan (hålls varje torsdag i Johannes kyrka i Stockholm) berodde på att han ramlat över en text av mig på denna webbplats som berörde honom starkt. 
     Man kan också lyssna på programmet på Internet via Sveriges Radios webbplats. Där brukar tidigare sända program dessutom finns kvar några veckor efter sändningen i radion. 

Martin Dyfverman valde att lägga in min högläsning av min dikt Interstellärt bakgrundsljud som avslutning av vårt samtal. Det blev en fin avslutning som uppenbarligen uppskattades av ett antal lyssnare. Några har undrat om och hur man kunde få tillgång till den. Det blev den mera omedelbara anledningen till att den webbpubliceras just nu - 1 mars. Vidare till Interstellärt bakgrundsljud!  

 

23.2.2006.
Det har tillkommit en avdelning med kolumner av prästen och poeten Inga-Lill Örnerfors Modin. Det är en typ av texter som hör hemma inom området betraktelser och vetter mot andakt och predikan. Kolumnen är en mycket hårt begränsad form när det gäller antalet ord. Samtidigt är det en första rangens utmaning att försöka få något väsentligt sagt på det utrymmet. Även om jag inte är ense med Inga-Lill Örnerfors Modin i allt så tycker jag att hon lyckas väl. Det är lite tillfälligheter att vår kontakt etablerats och att hennes kolumner i Dalarnas tidningar nu webbpubliceras här. Samtidigt ger det anledning till att fundera på om jag ska försöka skapa mer utrymme på webbplatsen för texter som just hör hemma inom området betraktelser, andakt, predikan. 

  

20.3.2005.
Förstasidan har äntligen arbetats om rejält. Det innebär att det mesta är borttaget för att underlätta överblicken. En del material har lagts på egna sidor. Det gäller t.ex. den korta introduktionen till nyckelbegreppet existentiell tro. Lästips såväl som länktips har också fått egna sidor. Bakgrundsbilden har gjorts lite ljusare plus att domänadressen nu är invävd i stället för webbplatsen Språk, tro och religion. Den gamla förstasidan finns kvar som en arkivdel

 

29.8.2004.
Det har skapats en ny sida om den danske kyrkoherden Thorkild Grosbøll - www.existentiell-tro.net/grosboll/ . Ambitionen är tvåfaldig: Den ena är att försöka följa debatten och utvecklingen kring  kyrkoherde Thorkild Grosbølls sak. Han ställs i september inför prästrätt med hot om avsked för att han "inte tro på Gud" som det heter i de journalistiska och teologiska förenklingarna. Den andra ambitionen är att i någon liten mån bidra med teologiskt tankegods till kyrkoherden Thorkild Grosbølls försvar.

27.8.2004.
En uppmuntrande början på hösten är att Språk, tro och religion har utsetts till augusti månads teologisajt av den danska webbplatsen www.teologinet.dk 

Månedens hjemmeside i august er en svensk teologisk side, www.existentiell-tro.net, der sætter fokus på religiøsitet, tro og kristendom fra et eksistentielt synspunkt.

Hjemmesiden er en smule forvirrende opbygget og mangler klart en central menu som udgangspunkt for navigationen. Men til gengæld rummer den en masse spændende stof.
    Bl.a. ligger internetbogen Existentiell livssyn - kristen tro? på siden. Ligeledes finder man en sektion om den omdiskuterede amerikanske biskop John Shelby Spong.
    Et anden interessant indslag er temasektion om kristologi, hvor alt fra Paulus over Athanasios til John Shelby Spong kan læses.

Siden existentiell-tro.net er ude i et bestemt teologisk projekt som man kan være enig eller uenig i, men den rummer en række interessant artikler og temaer.

Den kopierade originaltexten finns att läsa på www.teologinet.se 

Kritiken om den röriga förstasidan har fog för sig. Den tar jag till mig och siktar på att hitta ett nytt grepp för förstasidan under hösten. Avslutningsorden att Språk, tro och religion "rummer en række interessant artikler og temaer" värmer och gläder. 

24.8.2004.
Efter sommar och semester har det fyllts på rejält  på  sidan "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter". En uppmuntrande början på hösten är att Språk, tro och religion har utsetts till augusti månads teologisajt av den danska webbplatsen www.teologinet.dk 

3.4.2004.
Mel Gibsons mycket omtalade film The passion of the Christ hade sverigepremiär fredagen den 2 april. Kommentarer och reaktioner började komma i svenska tidningar redan innan USA-premiären den 25 februari. Jag har samlat de kommentarer och recensioner jag har hittat på en egen sida som kommer att uppdateras när det kommer nytt material. 

18.2.2004.
Söndagen den 15 februari kom en ny del på plats. Den har namnet Biskop John Shelby Spong. Efter tjugofyra år som biskop i Newark, New Jersey gick han i pension år 2000. Han har vigt sitt liv åt att på olika sätt försöka ge ord åt en kristendom där kärlek, tolerans och inklusivitet är i centrum. En central tanke hos Spong är att kristendomens levande kärna är oberoende av de metafysiska föreställningar - jungfrufödsel, under, himmelsfärd, kroppslig uppståndelse mm - som vi vanligtvis förbinder med kristen tro. Han är exegetiker i botten och har skrivit en lång räcka böcker. Biskop Spong har funnits som en stödjepunkt för mitt eget tänkande och skrivande sedan hans namn och tänkande om kristen tro först korsade min väg hösten 1992 genom en lång tidningsartikel i The Guardian. Han finns med i litteraturreferenserna till "Existentiell livssyn - kristen tro?" med två titlar. Att jag via kontakter fick höra att han ska komma till Sverige i sommar blev den omedelbara anledningen att skapa denna nya del på Språk, tro och religion som ganska länge funnits i mitt bakhuvud. 

24.11.2003.
Första helgen i november var jag inbjuden till en konferens anordnad av Forum för Sociometri och Psykodrama i Norrköping. Arrangörerna hade hittat skolmaterialet "Budord för en modern tid" på Internet och tyckt att det var tillräckligt intressant för att tro att upphovsmannen skulle kunna bidra med något av värde på konferenstemat "Med uppdrag att förändra världen. Psykodramats filosofi i möte med andra strömningar". Det var en stimulerande och lärorik helg. 
    I mitten på november har det tillkommit en ny sida med rubriken Artiklar/texter av Carl Gustaf Olofsson. Det har börjat kännas motiverat med en sammanställning som underlättar överblicken av webbredaktörens texter.

14.8.2003.
Sedan den intensiva perioden med Hammardebatten under vårvintern har det varit lugnare. Även om det varit ganska lugnt under sommaren så tillkommer fortlöpande material på  sidan "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter". Under sommarn och semestern har det ibland dröjt ganska länge innan tilltänkta länkar kommit på plats. Idag har det lagts in länkar till 4 tidningsartiklar publicerade under den sista månaden. 
    Undertecknad har också blandat sig i en debatt i Sändaren (Missionsförbundets och Svenska baptistsamfundets gemensamma tidning som utkommer var 14:e dag). Inlägget har rubriken "Uppståndelsen är livets fulländning". I samma nummer, nr 14, finns också ett inlägg av debattens huvudperson, Tomas Kazen, "Inga enkla svar om bibeltolkning". Det var en artikel i Sändaren nr 11 av Tomas Kazen som initierade debatten. 

18.3.2003.
Det har hänt en hel del på Språk, tro och religion de senaste två veckorna. På Tema kristologi har artikeln "Sann människa" av Mattias Martinson, teol. dr från Uppsala, tillkommit. Samtidigt har introduktionen till denna temadel arbetats om rejält. 
     Det har nu skapats en sida - Artiklar publicerade på Språk, tro och religion - där alla artiklar som har webbpublicerats är förtecknade och länkade. Innan var det omöjligt att få en överblick. 
     När det gäller artikelpublicering har det plötsligt hänt mycket på kort tid. Det har tillkommit en artikelserie i tre delar med rubriken "Hedenius och teologerna som fattade mod" av Mattias Martinson (se ovan), en artikel av Per Molander med rubriken "När Jesus och Gud blev ett - Rafflande skildring av striden kring arianismen". Ytterligare tillskott är "Bunden och modig" av Björn Skogar, ordförande i Svenska kyrkans kulturråd och ett inlägg i Hammardebatten av författaren och kulturskribenten Magnus Ringgren med rubriken "Att förakta poesin är att krympa världen".
    Debatten om tro och Bibeltolkning har fortsatt med oförminskad styrka. 23 nya inlägg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet har länkats sedan den 22 februari. Med ytterligare länkar från Kyrkans Tidning, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet så har det varit fullt upp att hålla länksidan till Hammardebatten up to date. Men Brännpunkt har avviserat att slutpunkten närmas sig så snart lugnar det ner sig.  

22.2.2003.
Debatten kring synen på jungfrufödsel, mirakler, Guds Son och Bibeltolkning fortsätter med oförminskad styrka. Igår, lördag, var det tre nya inlägg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet och ett på SvD:s insändarsida Synpunkt. Senaste numret av Kyrkans Tidning, nr 8 (20 februari) kan nästa betraktas som ett temanummer kring Hammardebatten. Sammanlagt fem helsidor med reportage och debattartiklar. Sedan den 10 februari har det varit en stor intervju med KG Hammar i Dagens Nyheter och en ledare om debatten (!!). Det har varit 9 artiklar av varierande längd på Brännpunkt i Svenska Dagbladet. Allt är länkat på Debatt och reaktioner på TT-intervjun med KG Hammar

10.2.2003.
TT-intervjun den 22 december med ärkebiskop KG Hammar har väckt debatt och reaktioner. Det har varit insändare för och emot i Kyrkans Tidning och Göteborgsposten. Men en debatt i den mera breda offentligheten tog fart först när Svenska Dagbladet debatt, Brännpunkt, publicerade ett trosmanifest av den katolske biskopen Anders Arborelius och föreståndaren för Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, pingstpastor Sten-Gunnar Hedin med rubriken "Jesus mer än en myt". Den 5 februari skapades en egen sida där länkar till olika insändare och debattinlägg kring KG Hammars syn på Bibel och tro är samlade. 

12.1.2003.
Länkarna till Ecole Initiativ och Ecole Glossery har varit ur funktion en tid. Det är alltid problem när den här typen av webbresurser byter adress utan att skapa en automatisk vidarlänkning under en övergångstid. Nu har jag efter viss möda hittat den nya adressen. Jag hoppas att jag har hittat och ändrat samtliga länkar på webbplatsen.
       På sidan där man kan ladda hem Existentiell livssyn - kristen tro? som hypertextbok i form av en komprimerad fil har det varit ett fel i sökvägen till den zip-fil som främst är avsedd för Macanvändare. Det har nu rättats till.  

7.1.2003.
Det tog lite tid innan Svenska Dagbladet ordnade länkarna till de två avslutande artiklarna i serien "Tro och vetande - igen" från den 22 december. Men nu är de på plats.  

4.12.2002. 
Artikelserien på temat "Tro och vetande - igen" i Svenska Dagbladet är nu uppe i 11 artiklar. En artikel i Dagens Nyheter den 14 november av filosofen och DN-medarbetaren Thomas Anderberg kring arvet från Hedenius och läget för en aktiv och viktig religionskritik i dagens kulturklimat har resulterat i ett svar från umeåteologen Peder Thalén den 3 december. Den 4 december, dvs idag, svarar Thomas Anderberg. Det innebär att sidan "Tro och vetande" har fått ett antal nya länkar de sista dagarna. 

20.11.2002.
I september började en artikelserie med rubriken "Tro och vetande - igen" i Svenska Dagbladet, Kultur (söndagar). Det är en återknytning till den stora tro och vetandedebatten för lite mer än 50 år sedan med Ingemar Hedenius som den stora huvudaktören. När det nu hunnit bli den 20 november har det kommit nio artiklar av olika skribenter. Det har också kommit en del andra artiklar kring tro och vetande i andra tidningar. De länkar som finns är nu samlade på en egen sida med namnet "Tro och vetande". 
     Om man är intresserad av andra förhållningssätt till vår sexualitet och det erotiska än de förhärskande kan man kolla länkarna kring celibat och "Tre erfarna kvinnor om erotik".  

13.9.2002.
På sidan "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter" tillkommer det kontinuerligt nytt material. Det är bara om det är något speciellt som det blir noterat här i Senaste nytt. Nu är ett sådant tillfälle. Läs gärna den intressanta artikelserien av Agneta Lagercrantz om själavård på Idagsidan i Svenska Dagbladet. Den avslutades den 12 september med en gensvarsartikel där den citerade "Carl Gustaf Olofsson" tillika är denna webbplats redaktör. 
    Nytt sedan ungefär en månad är också den korta text som heter "Fem teser". Det är en mycket kort summering av några centrala grundantaganden i den livssyn och tolkning av kristen tro som kommer till uttryck i boken Existentiell livssyn - kristen tro?  .

8.7.2002.
Äntligen har det kommit en enkel vanlig räknare på plats i slutet av förstasidan. Oskar Aourell ska ha stort tack för hjälpen. Den är också gjord så att besök från min egen ip-adress inte registreras. Till de 26748 träffar som registrerats med den gamla räknaren fram till flytten till www.existentiell-tro.net den 22 oktober 2001 så Loopias osynliga räknare för förstasidan idag gått upp till 8043. Summa 34 791. Eftersom det blev en hel del extra kollande just i samband med flytten har jag rundat av begynnelsevärdet till 34 600.  

2.7.2002.
Antisemitism.
Antisemitism är en viktig problematik - och inte minst är kristendomens bidrag till denna, i nuet och historiskt, viktigt att fortlöpande reflektera över. I dagens Svenska Dagbladet finns en tankeväckande understreckare av statsvetaren Lisbet Lindeborg om den växande antisemitismen i dagens Europa. Den kan hittas via en länk på "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter". (Adressen är en tillfällighetsadress som kommer att ändras de närmsta dagarna - och då kan länken tillfälligtvis upphöra att fungera). 
     Föreläsning. Det mest intressanta som annars har hänt med anknytning till webbplatsen är att jag den 22 maj höll en två timmars föreläsning på Ersta Sköndal Högskola, institutionen för diakoni och teologi. Bakgrunden till inbjudan var webbplatsens texter och då speciellt boken "Existentiell livssyn - kristen tro?". Uppgiften var att synliggöra det religionsfilosofiska perspektiv som utgör grunden för "Existentiell livssyn - kristen tro?". Föreläsningen fick rubriken "Tro och otro från ett existentiell perspektiv". Det var väldigt spännande och stimulerande. 

10.2.2002.
Det har tillkommit en hel del länkar på "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter" under de sista två veckorna. 
      I Svensk Kyrkotidning pågår en debatt om kristologi och försoningslära. Eftersom såväl artikeln "Kristus är uppstånden!" (publicerad i just Svensk Kyrkotidning för snart fyra år sedan) som kapitel 5 i boken Existentiell livssyn - kristen tro? dyker djupt ner i denna centrala kristna problematik så har jag bestämt att redovisa skribenter, rubriker, ingresser och tidningsnummer i denna SKT-debatt på en särskild sida i anslutning till Tema kristologi
     Tabellredigeringen till bokkapitlen har ändrats så att det blir lite mindre text per rad. Det ökar läsbarheten.
     I början av varje kapitel har tillkommit en länkad innehållsförteckning med kapitlets underrubriker. Det förbättrar den omedelbara överblicken. 
     En del korrekturfel i boken har rättats under januari och fram till nu. De flesta i kapitel 7. 

13.1.2001.
Det har tillkommit en hel del länkar på "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter" under de sista två veckorna. Två veckors ledighet från jobbet och borta hemifrån har gjort att det varit lite si och så med tidningsbevakningen under jul- och nyårshelgen. Men en del har reparerats i efterhand. 
       Artikelsidan har nu också delats. Huvuddelen har förvandlats till Arkiv 2001. De gör att artikelsidan blivit åtskilligt snabbare att ladda ner. Det finns skäl att börja fundera över en ändring i upplägget eftersom sidan blir väl långsam att ladda ner för alla trötta modem frampå höstkanten. Lösningen kan vara att lägga temablock på egna sidor som gjorts med alla länkarna kring etik och stamcellsforskning

17.12.2001.
Äntligen har en uppdaterad version av Existentiell livssyn - kristen tro? som hemladdningsbar hypertextbok kommit på plats. Om man är intresserad av vad det är för ändringar så kan man titta på sidan med uppgifter. För ungefär två veckor sedan tillkom en sida med uppgifter om hur många som har betalt för den hemladdningsbara hypertextboken. Att ca 1800 har öppnat den speciella hemladdningssidan under de ca två och ett halvt år som hypertextboken funnits tillgänglig på detta sätt, säger inget om hur många som laddat hem boken. Det antyder bara en viss nyfikenhet på konceptet. Det har också tillkommit en sida med uppgifter om hur många gånger bokens olika delar har laddats ner från att de las ut på Internet och fram till den 23 oktober då webbplatsen flyttade till www.existentiell-tro.net.   

1.12.2001.
"Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter" har blocket med rubriken Stamcellsforskning och etik flyttat till en egen sida. Det har tillkommit ett par nya länkar de sista dagarna. Debatten kring KG Hammars politiska uttalanden som började med ett debattinlägg på DN Debatt av moderatledaren Bo Lundgren har fått en egen temaruta och uppdaterats med ett inlägg på DN Debatt av sex präster den 1.12.

20.11.2001.
"Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter" har det tillkommit ett block med rubriken Etik och stamcellsforskning. Det rymmer länkar till en pågående debatt på Brännpunkt i Svenska Dagbladet mellan biskop Bengt Wadensjö och Werner Jeanrond, professor i sytematisk teologi i Lund. Där finns också två artiklar från Kultur Essä i Dagens Nyheter som ger en initierad redovisning av den tyska debatten om etik och stamcellsforskning. 

23.10.2001.
Genom tillkomsten av hänvisningssidor på 'förstasidorna' på webbplatsens huvuddelar på den gamla swipnetadressen så kan nu webbplatsen betraktas som flyttad. Ambitionen är att det ska ordnas hänvisningar med automatisk vidarlänkning till de flesta sidor. Utöver att det är en service så innnebär det att sökmotorernas indexering kommer att rättas till successivt. Och det är viktigt för en så pass omfattande webbplats som Språk, tro och religion. Swipnetadressen kommer att vara i funktion ett år framåt från nu.
    Räknare: De räknare som fanns på gamla swipnetadressen fungerar inte här. Jag har ännu inte löst detta med nya räknare. Men det kommer sannolikt ganska snart. Nu finns det en uppgift om antalet besökare fram till flyttdatumet.  

20.10.2001.
Välkommen till Språk, tro och religion på den nya webbadressen www.existentiell-tro.net. Ett driftsbidrag till webbplatsen från Religionsvetenskapliga sällskapet i Stockholm har möjliggjort egen domänadress och flyttning till webbhotell. Det är ett rejält lyft för webbplatsen. Med ett eget domännamn är det mycket lättare med marknadsföring och all textburen kommunikation kring webbplatsen. Jag hoppas att övergången ska bli smidig. Om du upptäcker saker som inte fungerar sdå hoppas jag att du hör av dig.
    I Tema kristologi har layouten stramats upp. Så också i blocket med Vår Lösen-artiklar. Infodelen har gåtts igenom och snyggats till. 
    Speciallänkar med fullständiga webbadresser till Språk, tro och religion - framför allt (extern) - har ännu bara fixats till i begränsad omfattning. Det ska göras under de närmasta dagarna. Den så kallade 'emejlfil' som presenterar webbplatsen - och där alla adresser är fullständiga för att länkarna ska kunna användas om man sparar hem den eller får den som attachment i ett mejl - har fixats. 

26.9.2001.
Länksidan som tillhör boken Existentiell livssyn - kristen tro? har fått sig en välbehövlig genomgång den senaste veckan. Flera har flyttat till nya webbadresser. Det har också tillkommit några nya länkar. Bland annat till två centrala texter av Martin Luther. Länkarna till det engelska nätverket Sea of Faith har inte fungerat på över en vecka. Men jag räknar med att det är något tillfälligt problem. 

14.9.2001.
www.exxistentiell-tro.net !! Efter moget övervägande och med tanken att aktivt söka sponsring eller driftsbidrag har jag registrerat ett eget domännamn för Språk, tro och religion. Den aktiverades med en förstasida för ungefär två veckor sedan. Webbplatsen kommer successivt att flyttas till den nya webbadressen under den närmsta månaden. På grund av sökmotorernas indexeringar och länksidor kommer den gamla swipnet-adressen att vara i funktion under en längre övergångstid.  

18.8.2001.
Under sista två veckorna har det tillkommit ett tiotal länkar på "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter". Sist är tre kolumner på Dagens Nyheters ledarsida av prästen och journalisten Kerstin Vinterhed om kyrka och kristen tro i vår tid. I onsdagens Svenska Dagblad (15.8) fanns en intressant understreckare "Kvinnan central i Paul Evdokimovs ortodoxa teologi" av Per-Arne Bodin och en stort uppslagen intervju med översättaren av den bok som recenseras, professorn och patristikern (specialist på fornkyrkan) Lars Thunberg.
Den 8 augusti hade Idagsidan, Svenska Dagbladet, en intressant intervju med prästen och livsåskådningsforskaren Kjell Kallenberg kring temat tacksamhet. Lite speciellt i detta sammanhang är att det föranledde ett gensvar av webbredaktören som finns såväl på Svenska Dagbladets webbforum som återpublicerat här.

7.7.2001.
Efter att ha läst artikeln "Ett liv i anden: betraktelser över tro och politik" av den svarta amerikanska feminstteoretikern bell hooks i tidskriften Fronesis nr 5, tema: heligt och profant. blev det tydligt hur djupa hennes kristna rötter är. Det visar sig där att det centrala temat för hennes senaste böcker - kärleken som vilja, handling och medvetet vald livsriktning, i det privata och som grund för politisk förändring - är starkt förankrat i barn- och ungdomserfarenheter från den svarta baptistkyrkan. Och då är det i högsta grad relevant att länka till två kulturartiklar som bland annat tar upp hennes bok All About Love. New Visions (HarperCollins Publisher, 2000), trots att de kristna rötter inte berörs där. Den ena är från Sydsvenska Dagbladet och den andra från Svenska Dagbladet. Se "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter".

4.6.2001.
Det har tillkommit ett antal nya länkar på sidan "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter".

22.4.2001.
Det har tillkommit ett block med länkar till Insidan / Tro och existens, Dagens Nyheter från februari till april. De har sammanställts på en egen sida för att spara utrymme på artikelservicens förstasida. Artikelserien om mystik i Svenska Dagbladet har kompletterats med länk till den fjärde artikeln. Det har också tillkommit en länk till en understreckare i Svenska Dagbladet om temat vetenskap och religion från ett islamskt perspektiv. Jag har också passat på att i artikelservicens 'löpsedel' på webbplatsens förstasida lyfta fram en intressant understreckare i Svenska Dagbladet om en av de stora striderna i fornkyrkan som fick stor betydelse för kyrkans fortsatta utveckling av Per Molander med rubriken: "Rafflande skildring av striden kring arianismen". Den publicerades den 5 december 2000.

18.4.2001.
Det har tillkommit 6 nya länkar på sidan "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter".

1.4.2001. Ett svårartat datahaveri har gjort att min dator mer eller mindre stått stilla i tre veckor - och därmed också allt arbete med webbplatsen. Efter väldigt mycket jobb och omformatering av hårddisken tycks nu allt fungera som det ska. Som tur var har jag sedan knappt ett år en extra hårddisk där jag kunde rädda över allt arbetsmaterial. De sista dagarna har det tillkommit några nya länkar på sidan "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter".

10.2.2001.
Sidan "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter" har delats. Materialet från år 2000 har tagits bort och placerats på en nygjord sida som har samma namn men med underrubriken "Arkiv 2000". 

7.2.2001.
Artikeln "Tusen år utan Djävulen" av Ronny Ambjörnsson som publicerades i Dagens Nyheter 5.1.2001 har med tillstånd av DN och skribent webbpublicerats på Språk, tro och religion med en månads fördröjning. Artikeln är publicerad under temat Utopier och handlar om hur de kristna föreställningarna om paradiset, som begynnelse och eskatologisk framtid, påverkat människors drömmar och förhoppningar från medeltiden till modern tid.

5.2.2001.
Artikeln "Luthers regementstanke - en fråga om poesi och politik" av Björn Skogar, teol.dr, från Svensk kyrkotidning (SKT), nr 45/2000 har webbpublicerats Språk, tro och religion.Utifrån ett centralt tema hos Luther belyser artikeln spänningen mellan å ena sidan det poetiska, metaforiska, kerygmatiska språket och å andra sidan det politiska, ideologiska, läromässiga språket i kristen tradition.

31.1.2001.
Artikeln "Så talar en guru" av Olav Hammer som publicerades i Dagens Nyheter 27.12.2000 har med tillstånd av DN och skribent webbpublicerats på Språk, tro och religion med en månads fördröjning. Artikeln handlar om modern andlig retorik.

28.12.2000.
Fem nya länkar till artiklar i Göteborgsposten och Svenska Dagbladet har tillkommit på sidan "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter"

18.12.2000.
Artikel "Dialogen är gudomlig" av Per-Arne Bodin som publicerades i Dagens Nyheter 17.11.2000 har webbpublicerats på Språk, tro och religion med en månads fördröjning. Artikeln diskuterar två böcker som lyfter fram den ryske litteraturvetaren Michail Bachtin som en i grunden kristen tänkare.

26.11.2000.
Tema: Min tro, Dagens Nyheters artikelserie på Insidan/Tro och existens har kompletterats i och med den sista artikeln den 19 november. Se sidan "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter" .

7.11.2000.
Blocket om skuld från Svenska Dagbladets Idagsida har fått tre nya länkar på sidan "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter" .

5.11.2000.
Sidan "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter" har delats. Materialet från 1999 har tagits bort och placerats på en nygjord sida som har samma namn men med underrubriken "Arkiv 1999". Den aktuella sidan är ändå stor i överkant och kommer förstås att fortsätta att växa innan det blir dags för en ny delning en bit in på nästa år. 

2.11.2000.
Återpublicering av artikeln "Myten om ett blodbad" av Jackie Jakubowski på "Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter". Den publicerades i Dagens Nyheter den 3.10 på Kultur - essä. Länkarna på denna sida har också fått en ordentlig genomgång. Tema Opus Dei har kompletterats med en länk till en ledare i den katolska kulturtidskriften Signum.

11.8.2000.
Opus Dei. Länk till en krönika på DN Kultur av författaren Ana L. Valdés. Religionsfilosofi. Den 1 augusti 'återpublicerades' en recension av en nyutkommen antologi om svensk religionsfilosofi under 1900-talet i Sydsvenska Dagbladet av Henrik Lundberg.

25.7.2000.
Artikeln "Religiös ickerealism och referens till Gud." av Erica Appelros, teol.dr., har webbpublicerats på Språk, tro och religion. Artikeln är ursprungligen publicerad i Svensk kyrkotidning (SKT) nr 8/2000. Den hör hemma under ämnet religonsfilosofi.

8-18.7.2000.
Opus Dei. Länkar till Expressen artikelserie och följande genmälen och uppföljningsartiklar har kompletterats successivt på sidan Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter. De senaste tillskotten är från den 18 juli med länkar till en artikel i Svenska Dagbladet av författaren och akademiledamoten Gunnel Vallquist och en artikel i Expressen av författaren, kulturskribenten, dominikanprästen och latinprofessorn Anders Piltz.

8.7.2000.
Opus Dei. Tisdagen den 4 juli påbörjades en stort upplagd artikelserie på Expressens kultursida om den hemlighetsfulla och inflytelserika katolska organisationen Opus Dei. På sidan Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter finns nu länkar till artikelserien.

22.5.2000.
Version 4.01 av av boken Existentiell livssyn - kristen tro?. Fem filer där marginalredigeringen inte fungerat som avsett i Netscape har rättats till. (Se vidare nedan)

20.5.2000.
Problem med redigeringen visavi Netscape.
Webbredigigering har en ibland nästan mystisk sida. Vissa lösningar fungerar utmärkt i Explorer som är min 'förstaläsare' och det allra mesta fungerar då också utmärkt i Netscape. Oftast kollar jag ändringar även i Netscape (och ibland även i den norska webbläsaren Opera). Men ibland blir det inte gjort. Och är då något galet så kan det gå veckor och månader innan missen upptäcks.
      Jag har i dagarna blivit varse två missar i redigeringen visavi Netscape.
      Den allvarligaste missen är några väldigt tråkiga fel i marginalredigeringen i blocket med de fyra artiklarna från - och om - Vår Lösen. Marginalerna har 'löpt amok' i Netscape och gått ända ut i yttersta kanterna i största delen av dessa fyra texter. I Explorer har texten hållit sig snällt inom 540 pixels (vilket är läsbehagliga 67% av skärmbredden vid en upplösning på 800x600). Jag vill helst inte tänka på hur eventuella utskrifter har sett ut. Vid en närgranskning av htmlkoden som genererats av Frontpage 98 visar det sig att det mest gåtfulla är att redigeringen har fungerat i Explorer. Detta tråkiga Netscapefel har tyvärr funnits i samtliga av dessa fyra texter. Sannolikt sedan i början på hösten 1999 när de genomgick en större omredigering.
      Den andra missen är att en viss sorts marginalredigering inom en tabellcell inte fungerar i Netscape (t.o.m. version 4.5). Två filer till onlineversionen av "Existentiell livssyn - kristen tro?", Sammanställning av bekännelsetexter och uppgifterna om bakgrundsbild 13 har råkat ut för denna miss. Det är filer där det finns en vertikal dekorationslist. I de filer där denna speciella cellredigering har använts har texten legat inpå listen i Netscape i stället för att det finns ett lagom luftigt mellanrum. Det blir fult! Detta är rättat nu. I den hemladdningsbara bokversionen finns ytterligare tre filer som har råkat ut för samma lilla problem. Det ska åtgärdas någon av de närmsta dagarna.

5.5.2000.
Ett antal onödiga filer, främst bilder, kom med i den första nedladdningen av version 4 (se nedan). Dessa har nu tagits bort. Hemladdningsfilen har därmed blivit cirka 200 kb mindre.

3.5.2000.
Äntligen är version 4 av boken Existentiell livssyn - kristen tro? som hemladdningsbar hypertextsajt klar. Det är inga stora förändringar. Det är en del korrektur, några korrigeringar i litteraturlistan, bearbetade och förbättrade bakgrundsbilder. Se vidare redovisning av de förändringar som gjorts sedan version 3.03 blev klar i slutet av november 1999 och fram till dags datum.

29.4.2000
Listan av webbplatser som länkar till Språk, tro och religion har utökats med Högskolan i Vestfold i Norge

25.4.2000.
Debatten kring temat Religion och naturvetenskap i Dagens Nyheter är med inlägget den 20.4 av astronomiprofessorn och nyblivne direktorn för Sigtunastiftelsen, Bengt Gustafsson, uppe i nio inlägg. Även de sista kan från och med idag enkelt hittas via länkarna på sidan Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter.
     De båda bakgrundsbilder som används till textfilerna (lind) respektive 'kringtexterna' (fur) för webbokens Existentiell livssyn - kristen tro? har bearbetats. De har gjorts ljusare och mer distinkta. Det har blivit snyggare och texten är lättare att läsa.

27.3.2000.
Debatten kring temat Religion och naturvetenskap i Dagens Nyheter är med inlägget den 23.3 av professorn i livsåskådningsvetenskap, Carl Reinhold Bråkenhielm från Uppsala, uppe i fem inlägg. Även det sista kan från och med idag enkelt hittas via länkarna på sidan Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter.
Under Tema Påvens besök i Israel och kristen antijudiskhet har Jackie Jakubowskis artikel "Påvens förlåt" från DN den 21 mars 'återpublicerats' med tillstånd från författaren och DN.

19.3.2000.
Existentiell livssyn - kristen tro? - Länkar till internet. Karl Barth, 1886-1968, hemhörig i reformert tradition, är utan jämförelse 1900-talets mest inflytelserika och diskuterade teolog. Bokens länksida har kompletterats med länkar till två texter på svenska. Den ena är ett föredrag av Karl Barth från 1957 med rubriken  "Evangelisk teologi under 1800-talet." Den andra texten är ett föredrag från 1989 om Karl Barths teologi av Edgar Almén, teol.dr., som utmanar den förenklade och negativa tolkning av Karl Barths teologi som har varit dominerande inom den svenska akademiska teologin. Föredraget är också en viktig referens för kapitel 8, "Barth och ideologikritiken: Edgar Almén", i Ola Sigurdsons doktorsavhandling, Karl Barth som den andre, Symposion,1996, som just diskuterar Edgar Alméns Barthtolkning som avviker från den förhärskande svenska tolkningsmönstret. Föredraget har rubriken "En fundamentalt kritisk teologi. Ett försök till tolkning av motiv och drivkrafter i Karl Barths teologi."

9.3.2000.
Debatten kring temat Religion och naturvetenskap i Dagens Nyheter är med dagens inlägg av filosofiprofessorn Ingvar Johansson uppe i fyra inlägg. Samtliga kan enkelt hittas på DN:s webb via länkarna på sidan Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter.
     Kjell Ove Nilssons debattinlägg i Göteborgsposten den 30.12.99 apropå kyrkans skiljande från staten har sedan mer än en månad inte varit tillgängligt på GP:s webb. Inlägget är nu 'återpublicerat' på sidan Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter.

2.3.2000.
Maciej Zarembas artikelserie En fri kyrka? fortsätter att ge upphov till reaktioner. I dagens Svenska Dagblad finns ett debattinlägg på Brännpunkt av prästen Sverker Tronêt. Svenska Dagbladet har även öppnat ett debattforum i anslutning till artikeln. I Kyrkans Tidning nr 9 som kom ut idag, torsdag, finns ett debattinlägg av prästen Anders Björneberg. På sidan Artiklar, recensioner och debatt från dagspress och tidskrifter har det lagt in länkar till båda artiklarna.

21.2.2000.
Samlingen av debattinlägg i debatten kring artikelserien En fri kyrka? i Dagens Nyheter kompletterades den 13.2 genom webbpubliceringen av filosofen och frilansskribenten Thomas Anderbergs inlägg från den 21.12 med rubriken "Gud bor inte här längre". Det enda inlägg som nu inte är tillgängligt via länkar eller publicering på Språk, tro och religion är Maciej Zarembas svar med rubriken "Teologins vaktmästare" från den 11 januari. Jag har fått 'nej' från DN på min förfrågan om webbpublicering. Man överväger på mitt förslag att göra det tillgängligt via DN:s webbplats trots att det inte publicerades i DN:s webbupplaga. Men eftersom det gäller lite knepiga frågor om webbpolicy som jag har viss förståelse för, är det inte alls säkert att man lägger ut det.
En förarglig felstavning av tidskriften "The Journal of Transpersonal Psychology" har rättats såväl i litteraturlistan som i kapitel 3, not 6.

8.2.2000.
Ytterligare ett debattinlägg i debatten kring artikelserien En fri kyrka? i Dagens Nyheter från den 10.1 av Carl-Johan Kleberg, ordförande i förbundet Humanisterna, har webbpublicerats på Artiklar, recensioner och debatt från dagspress och tidskrifter.
En ny recension, den tredje, av Stefan Erikssons avhandling, Ett mönster i livets väv. Tro och religion i ljuset av Wittgensteins filosofi, (Nya Doxa, 1998), har tillkommit. Den har rubriken "Wittgenstein och religion" och är skriven av Kenneth Nordgren, doktorand i tros- och livsåskådningsvetenskap, och är ursprungligen publicerad i Svensk kyrkotidning, nr 43-44/1999.

3.2.2000.
Ett debattinlägg i DN den 27.1 av Carl Axel Aurelius, teol.dr. och kyrkosekreterare, har webbpublicerats på Artiklar, recensioner och debatt från dagspress och tidskrifter. Det har också tillkommit en länk till en debattartikel i sista numret av Kyrkans Tidning av förre chefredaktören Ingvar Laxvik som reagerar på Maciej Zarembas DN-artiklar.
     En not i kapitel 4, Kärlek, skrift och ande, har kompletterats. Samtidigt har kapitelregistret också kompletterats (se vidare Redovisning av ändringar och tillägg)

30.1.2000.
Emejlfilerna emejlpr1.htm och emejlst1.htm har uppdaterats. Den sista främst med tanke på utvecklingen och förändringarna vad gäller Tema: Tron på den uppståndne Kristus och Artiklar, recensioner och debatt från dagspress och tidskrifter. Till detta kommer två tekniska ändringar. (1) Filernas tabellredigering har ändrats från fasta värden i pixels till procentvärden vilket innebär att texten automatiskt anpassas även om man har filen öppen i webbläsarens flexibla 'halvformat'. (2) När man klickar på länkarna så öppnas de nu i ett nytt fönster i webbläsaren. Det är betydligt mer praktiskt när man snabbt vill utforska vad som döljer sig bakom länkarna utan att riskera att tappa bort utgångspunkten.
     Det har tillkommit en ny länk i Artiklar, recensioner och debatt från dagspress och tidskrifter. I anknytning till presentationen av denna artikel som gäller den begynnande uppgörelsen med det antijudiska inslaget i kristen teologi så testas ett nytt koncept för att länka till material med anknytning till artikelns tematik. I detta fall är det länkar kring temat: Kristen antijudiskhet.

23.1.2000.
Ytterligare en text har tillkommit på Tema: Tron på den uppståndne Kristus. Den har rubriken "Jesu uppståndelse och kristologins framväxt". Den är skriven av Edvin Larsson, professor i Nya testamentets exegetik, och ingår i Jesustolkningar idag. Tio teologer om kristologi, Verbum, 1995. Denna 'temadel' har dessutom 'slipats till i kanterna' och tycks ha hittat sin form tillsvidare.
       Länken till Kyrkans tidning och intervjun med DN-journalisten Maciej Zaremba, som las ut den 20:e på Artiklar, recensioner och debatt från dagspress och tidskrifter, är eventuellt bara tillgänglig på Internet t.o.m. torsdag denna vecka (27.1).  

18.1.2000.
En ganska lång text av den brittiske teologen Alistair McGrath (f.1953) har tillkommit på Tema: Tron på den uppståndne Kristus.
      På Artiklar och recensioner från dagspress och tidskrifter har en av Dagens Nyheter refuserad replik till Maciej Zarmebas artikelserie "En fri kyrka?" originalpublicerats.

15.1.2000.
Det har tillkommit två nya länkar på Artiklar och recensioner från dagspress och tidskrifter. Det ena är till ett debattinlägg i Göteborgsposten av Kjell Ove Nilsson från den 30.12.1999. Den andra är till en replik till Maciej Zaremba från den 13.12.1999 som med skribenternas tillstånd har webbpublicerats här.
      Det har visat sig att det nya ramkonceptet för Tema: Tron på den uppståndne Kristus inte har fungerat i Netscape Communicator 4.5 - blank vit bild utan text har visat sig på skärmen . I Explorer 4.0, Nescape 2.02 och Opera 3.6 som är mina övriga testläsare har det fungerat utan problem. Efter en minimering av html-koden i den fil som bestämmer ramstrukturen så tycks det fungera även i Nescape Communicator 4.5.

11.1.2000.
Tema: Tron på den uppståndne Kristus. Denna del av webbplatsen har fått en ny webbdesign. För första gången används en enkel ramstruktur för att underlätta överblicken. Två nya egna bakgrundbilder utgör grunden för den estetiska förändringen. Textsamligen har också kompletterats med med sista kapitlet ur Kristendomens grundare, Verbum, 1973 (1988), av CH Dodd, en ansedd brittisk specialist på Nya testamentets exegetik (tolkning). Ytterligare ett par textkompletteringar kommer att göras de närmsta veckorna.
      Det har tillkommit två länkar till artiklar i Göteborgsposten på Artiklar och recensioner från dagspress ocvh tidskrifter. Det är två artiklar av teologen Ola Sigurdson från den 28 och 30 december.

25.12.1999.
Fyra nya länkar på Artiklar och recensioner från dagspress och tidskrifter.

18.12.1999.
Nya länkar på Artiklar och recensioner från dagspress och tidskrifter.

5.12.1999.
Anslagstavlan. En ny länksamling med länk till såväl Språk, tro och religion som Livsfrågediskussion i skolan.
Bokens titelsida.
I textrutan där boken presenteras har avsnittet "Hypertext" tillkommit. I kapitel 2 har tre korrekturfel rättats.

28.11.1999.
Det har tillkommit två nya länkar till understreckare i Svenska Dagbladet. Se sidan Artiklar och recensioner. I kapitel 9 till boken har gjorts några korrekturrättningar i not 3 och 4. 

23.11.1999.
Hypertextsajten - version 3.03. Se vidare Redovisning av ändringar och tillägg.

20.11.1999.
Samtliga emejlfiler har uppdaterats. Uppgiften att boken är slutredigerad har infogats i samtliga. emejlint.htm och emejlvl1.htm har också fått delvis ny layout.

16.11.1999.
Det har redan hunnit bli en version 3.01 och 3.02 av den hemladdningsbara hypertextsajten. Om detta kan man läsa mer på Redovisningar av ändringar och tillägg. Till sidan för hemladdning!

14.11.1999.
Äntligen är version 3 av boken Existentiell livssyn - kristen tro? som hemladdningsbar hypertextsajt klar. Det innebär bland annat att den nya webbdesign som successivt har införts under oktober även finns i hypertextsajten. Men det är också en hel del andra ändringar. Dock inget som gäller den bärande texten. Eftersom boken nu är slutredigerad innebär så är version 3 också den första slutredigerade hyperttextsajten.

9.11.1999.
"Är KG Hammars kyrka kristen?". Det har lagts in en länk till en lång debattartikel i Kyrkan Tidning nr 44-45 av Per Åkerlund, präst och bokförläggare för Artos.

7.11.1999.
Boken är nu slutredigerad. Detta har medfört ändringar och kompletteringar på en hel del av bokens kringsidor. Jag vet inte riktigt om det kan finnas ställen som jag har missat. Men det kommer att visa sig de närmsta dagarna.
      Länksamlingarna i börja och slutet av varje bokkapitel har kompletterats. Se vidare Om bokens hypertextredigering.

31.10.1999.
Artiklar och recensioner från dagspress och tidskrifter: Tre nya artiklar har webbpublicerats. Två har varit publicerade i Dagens Nyheter och en i Judisk Krönika. Ämnena är bibelsyn, evolutionslära och religionsteologi. De båda emejlfilerna emejlpr1.htm och emejlst1.htm har fått smärre ändringar.

13.10.1999.
Införandet av ny 'webbdesign' för boken Existentiell livssyn - kristen tro? är nu klart. Förstasidan, litteraturförteckningen, person- och sakregister har sist ut fått nytt utseende. Kringsidorna kommer också att ändras en del när det gäller utseendet den närmsta tiden.

11.10.1999.
Införandet av ny 'webbdesign' för boken Existentiell livssyn - kristen tro? fortsätter. Kapitel 6-9 har nu ändrats enligt det nya designkonceptet.

10.10.1999.
Införandet av ny 'webbdesign' för boken Existentiell livssyn - kristen tro? fortsätter. Kapitel 2-5 plus innehållsförteckningen har nu ändrats enligt det nya designkonceptet. Version 3 av den hemladdningsbara hypertextsajten kommer inte att göras tillgänglig för hemladdning förrän detta nya webbdesignkoncept är helt infört.

2.10.1999.
Introduktion och kapitel 1. Ny webbdesign! Tanken är att detta designkoncept ska införas för samtliga bokkapitel den närmsta tiden.
Not 3 till kapitel 1. Noten har kompletterats plus att korrekturfel i två boktitlar har korrigerats. Stiftstidningen för Newarks stift i den amerikanska anglikanska kyrkan, The Voice, som det hänvisas till i noten apropå biskop Spong, har fått en ny webbadress.

26.9.1999.
En kort notis i senaste numret av Svensk kyrkotidning (nr 38-39, 24 september) som i mycket positiva ordval rekommenderar läsning av boken Existentiell livssyn - kristen tro? har scannats in och lagts ut på webbplatsen.
En recension av Sten Philipson Kristen tro mitt i mångfalden. En religionsteologi (Libris, 1997), från Tro & Liv nr 2/1999 skriven av Olle Källstigen har webbpublicerats.
Artiklarna från Vår Lösen och artikeln Kristus är uppstånden! (publicerad i Svensk kyrkotidning) som funnits med på webbplatsen sedan begynnelsen i slutet på april 1998 har fräschats upp med ny 'webbdesign'. 

19.9.1999.
Den nya del på webbplatsen med bland annat 'återpublicering' av artiklar och recensioner har fått en ny enhetlig webbdesign som det så fint heter. Ett par varianter av en ny egenproducerad bakgrundsbild är en viktig del. Det innebär bland annat att de artiklar och recensioner som sedan tidigare har lagts ut i denna 'återpubliceringsdel' har fått ett nytt utseende. Det har också tillkommit en recension av antologin Modern svensk teologi (Verbum, 1999) av Johan Lundborg. Den är publicerad som understreckare i Svenska Dagbladet den 13 juli 1999.

5.9.1999.
Aktuella artiklar och recensioner från dagstidningar och tidskrifter.
En ny del på webbplatsen Språk, tro och religion med två delar har kommit på plats med en blygsam början. I en del kommer det efterhand att fyllas på länkar till aktuella artiklar och recensioner som utöver tryckning även har publicerats i de webbupplagor som de flesta dagstidningar och flera tidskrifter idag håller sig med. I den andra delen kommer det att ske en del 'återpublicering' av artiklar som aldrig har varit webbpublicerade eller som har försvunnit från  dagstidningarnas webbplatser. Naturligtvis med tillstånd av författare och dagstidningar/tidskrifter.
Nya artiklar. Jag har fått tillstånd att publicera såväl John Swedenmarks som Olli Lagerspetz recensioner av Stefan Erikssons doktorsavhandling, Ett mönster i livets väv. Tro och religion i ljuset av Wittgensteins filosofi (Nya Doxa, 1998). Olli Lagerspetz recension är publicerad i Filosofisk Tidskrift nr 2/1999. John Swedenmarks recension publicerades i Göteborgsposten den 1 mars 1999. 

2.9.1999.
emejlst1.htm. Avsnittet "På gång" har gjorts aktuellt. Det är framför allt med tanke på att den sedan länge planerade 'sajten i sajten', Livsfrågediskussion i skolan, har kommit igång sedan andra halvan av augusti (se också nedan).

1.9.1999.
Bekännelsetexter. Sammanställning. har kompletterats med en not om första paragrafen i den nya kyrkoordning som gäller från år 2000 och som antogs på årets kyrkomöte. Noten innehåller också ett par citat från en artikel i Svensk kyrkotidning nr 34-35/1999 som kommenterar denna nyckelparagraf.

30.8.1999.
Kyrkan inför 2000-talet. Med dagens inlägg av biskop Bengt Wadensjö har SvD satt punkt för diskussionen. Sidan har kompletterats med en länk till Wadensjös inlägg och en länk till indexsidan med förteckningen av de sista 30 dagarnas Understreckare. Sidan har också fått några kompletterande uppgifter om kraven på webbläsaren för att koppla upp sig på SvD:s webbplats respektive att följa sidans länkar till SvD:s webb, vilket överraskande har visat sig vara två olika saker.

29.8.1999.
Kyrkan inför 2000-talet. Det pågår en intressant debatt på Brännpunkt i Svenska Dagbladet om Svenska kyrkans framtid som startade början av juli. Eftersom debatten har direkt anknytning till de frågor som är i fokus på denna webbplats har de fem inlägg som hitintills publicerats sammanställts med direkta länkar till SvD:s webb. Hur länge de är tillgängliga på SvD:s webb vet jag dock inte.

17-18.8.1999.
Livsfrågediskussion i skolan. En artikel, "Det var jag mot resten av världen", av DN-reportern Gert Svensson från Insidan/Ung i DN har tillkommit. Den är utlagd med tillstånd av såväl författaren som DN. Det har dessutom gjorts en hel del putsningar och mindre omredigeringar.

16.8.1999.
Livsfrågediskussion i skolan. Med kvällens nedladdning känns det som att denna del av webbplatsen - en 'sajt i sajten' - äntligen har kommit igång. En öppningssida och en mycket omfattande omredigering av det budordsmaterial som först las ut i slutet på maj och en sida om bakgrunden utgör begynnelsen. Jag hoppas att det ska hända en hel del mer med denna del under hösten. En del av planerna framgår på öppningssidan.
      Tabeller och skärmupplösning. När man använder vad som inom htmlkodning kallas tabeller för att bestämma bredden på textspalterna så kan man bestämma bredden på två olika sätt. I procent av skrämbredden eller i pixels. Jag har hitintills bestämt värdena i procent. Jag har i dagarna blivit varse nackdelarna med det. Det stämmer utmärkt när man som jag använder en 15-tumsskärm och upplösningen 800x600. Men när man använder högre skärmupplösning, t.ex. 1024x768 så blir tabellerna bredare än avsett och mer text på varje rad. Genom att bestämma tabellvärdena i pixels så bibehålls proportionerna mellan text och tabellbredd oavsett skärmupplösning. Jag har ändrat tabellvärdena i alla filer som ingår i boken Existentiell livssyn - kristen tro?. Tanken är att alla tabellvärden på hela webbplatsen ska ändras. Men det kan dröja ett tag innan det är gjort.
        Ny bakgrundsbild. Bakgrundsbilden här är ny. Det är egen produktion. Jag vet inte om jag är helt nöjd. Men det är spännande att börja förstå så mycket av teknik och det enkla bildbehandlingsprogram som följde med scannern att det på allvar börjar bli möjligt att göra egna bakgrundsbilder. Den har lagts in på ett par sidor till i infodelen, t.ex. på sidorna om föredrag och studiecirklar.
        Listdekorationer. Jag har börjat använda "trälister", mestadels smala, som en enkel dekoration lite här och var. De kommer från samma "planka" som bakgrundsbilden på såväl webbplatsens förstasida som bokens förstasida. Såväl överst som nederst på denna sida finns ett exempel.

10.8.1999.
Förstasidan. En ny bakgrundsbild har ändrat utseendet rejält på webbplatsens förstasida. Jag känner mig ganska stolt eftersom det är en helt egen skapelse.
        Existentiell livssyn - kristen tro? - titelsidan. Den nya bakgrundsbilden har även lagts in här. Så även här har utseendet ändrats rejält.
       Bakgrundsbild 11. En ny fil med lite uppgifter om denna nya bakgrundsbild.
        Bekännelsetexter. Sammanställning. De korta presentationstexterna har kompletterats ganska ordentligt. Den nya bakgrundsbilden är inlagd även här.

        9.8.1999.
        Bekännelsetexterna har kompletterats med augsburgska bekännelsen. Den svenska översättningen från latin av Editio princeps antogs vid Uppsala möte 1593 som en del av den Svenska kyrkans bekännelse. Det är den lutherska reformationens mest centrala text. Den framlades vid riksdagen i Augsburg 1530. Det har funnits i mitt bakhuvud mer än ett halvår att jag skulle komplettera bekännelsetexterna med denna för Svenska kyrkan centrala bekännelsetext. Nu är det äntligen gjort. Och det har varit ganska många timmars jobb. 

        4.7.1999.
        Senaste nytt. Denna sida med Senaste nytt har åter börjat bli onödigt stor med tanke på nedladdningstid. Den har därför delats för andra gången. Uppgifterna från december 1998 till och med maj 1999 har förvandlats till "Arkiv 2".
        emejlpr1.htm. Denna, den kortaste emejlfilen, som enbart presenterar webboken Existentiell livssyn - kristen tro? har bearbetats en del. Den är bara på 6 kb och ryms på en sida vid utskrift. Bifoga gärna filen i emejl - eller utskriven med vanlig post - till personer som kan tänkas vara intresserade.
        Redaktionsuppgifterna för Svensk kyrkotidning (SKT) har uppdaterats utifrån de redaktionella förändringarna från och med nr 26-27/1999.   
        emejlst1.htm har putsats ytterligare.
        Början av webbplatsens förstasida har ändrats lite.

        3.7.1999.
        emejlst1.htm. Denna fil har uppenbarligen tillfälligtvis blivit något av skötebarn. En hel del ändringar och tillägg har gjorts, denna gång inte bara i presentationen av webboken Existentiell livssyn - kristen tro?. Bifoga gärna denna specialfil i emejl till personer som kan tänkas vara intresserade av boken och webbplatsen Språk, tro och religion.
        Personalia. Sidan har fått en underrubrik. Det har också gjorts några smärre korrigeringar i slutet som aktualiserar tidsperspektivet med tanke på att det nu har gått över 14 månader sedan wepplatsen öppnandes.

        1.7.1999.
        emejlst1.htm. Jag har återigen filat en aning på presentationen av webboken Existentiell livssyn - kristen tro? i denna specialfil.
       
En del korrekturrättningar har gjorts i diskussionsmaterialet "Budord för en modern tid".

        29.6.1999.
        Webbplats. Jag har efterhand vant mig vid svenska språknämndens rekommendation att i ställer för 'sajt' använda ordet 'webbplats'. Så från och med nu är Språk, tro och religion en webbplats.
        emejlst1.htm. Jag har filat en del på presentationen av webboken Existentiell livssyn - kristen tro? i denna specialfil.

        27-28.6.1999.
        Hela boken Existentiell livssyn - kristen tro? har fått en korrekturgenomgång. Jag tackar Björn Skogar för detta bidrag och hans generositet med att låna ut sin utskrift av boken med sina korrekturnoteringar. Samtidigt har det gjorts några mindra ändringar som redovisas på sidan för tillägg och ändringar.
         Anföringstecknen kring boktitlarna har tagits bort samtidigt som de har kursiverats. Artikelrubriker är ej kursiverade men har däremot kvar sina anföringstecken. Man kan säga att det är för att anpassa texten till gängse publiceringsnormer som gör dett lätt att skilja boktitlar från artikelrubriker. Den 28.6 är detta gjort såväl i texten som i litteraturlistan.
         Under länken (extern) har början av adressen till Språk, tro och religion ändrats från http://home7.swipnet.se/ till http://home.swipnet.se/. Det är ett par månader sedan Tele2 införde denna förenkling i webbadresserna till privata hemsidor. Speciallänken (extern) finns främst i webboken som en kompletterande länk för att lätt kunna koppla upp sig till webbplatsen från såväl hypertextsajt som hemsparade bokkapitel. Detta är ingen brådskande ändring. Såvitt jag förstår kommer det att fungera med 7:an i adressen under en lång övergångstid. 

        12.6.1999.
        Premiär! Olli Lagerspetz, fil.dr. och religionsfilosof, lärare och forskare vid Åbo Akademi, har skrivit en kritisk kommentar till Peder Thaléns artikel Skulle Jesus ha trott på uppståndelsen? (Svenska Dagbladet 4.4.1999). Det innebär premiär för den planerade debatt- och gensvarsdelen på Språk, tro och religion.

        9.6.1999.
        Anslagstavlan. Om den första tidningsrecensionen av webboken Existentiell livssyn - kristen tro? Ny hemsida som under rubriken "Theology Links" länkar till Språk, tro och religion.

        3.6.1999.
        Länken där man kan ladda hem Stuffit Expander, ett gratis uppackningsprogram till Macintosh, fungerar igen. Adressen har ändrats. Det har också tillkommit ett nytt uppackningsprogram för Mac, MindExpander, som kan laddas hem. Det är inte på mer än 272 kb och går därför fort att ladda hem, ca 1 minut med ett 28 000 bps-modem.

 

 

[bakgrundsbild]

List av oregonpine.

[Senaste nytt. Arkiv 1. Maj till och med november 1998]
[Senaste nytt. Arkiv 2. December 1998 till och med maj 1999]

[bakgrund] [personalia] [prolog] [föredrag] [domännamn och ekonomi
[copyright och studiecirklar] [debatt och gensvar] [presentation av webbplatsen]

[Existentiell livssyn - kristen tro? - titelsida]
[Gustafs videoblogg] 
[Blogg Nr 56. "Existentiell livssyn - kristen tro?" finns nu att köpa och låna

List av oregonpine.

Till sidans början! www.existentiell-tro.net